Wykonanie
Składniki:1 kg
ziemniaków gotowanych w lekko osolonej wodzie, zmielonych, lub przeciśniętych przez praskę.20 dag
mąki pszennej+
mąka potrzebna na podsypanie2
jajkasól40 dag
śliwek.
cukier puder .Z
ziemniaków,
mąki,
jajek zagniatamy ciasto. Ze
śliwek usuwamy pestki.Z ciasta robimy wałek o średnicy 4 cm, tniemy go nożem na kawałki 2 , 5 do 3 cm.Z każdego kawałka robimy w rękach placuszek, w środek wkładamy obtoczoną w cukrze pudrze
śliwkę, do środka
śliwki wsypujemy
cukier puder. Zlepiamy brzegiciasta tworząc kulę. Pamiętamy, żeby ciasto nam się nie przylepiało do rąk obtaczać je w
mące. Tak przygotowane knedle gotujemy 3-4 minuty od czasu wypłynięcia napowierzchnię, w lekko osolonej wodzie.Knedle wrzucamy do wrzącej
wody i lekko mieszamy łyżką, żeby się nie przykleiłydo dna garnka. Gotujemy na średnim ogniu.Podajemy polane
masełkiem z
bułką tartą, posypane
cukrem, lub za
śmietaną wymieszaną z
cukrem i
cynamonem.