Wykonanie
To już ostatni moment w tym roku na knedle ziemniaczane ze
śliwkami. Wprawdzie
śliwki już się kończą, ale teraz właśnie są chyba najsłodsze i najbardziej aromatyczne.SKŁADNIKI:60 dag
ziemniaków2 szklanki
mąki2
jajkasól1/2 kg
śliwekŚliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki.
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i przecisnąć przez praskę do
ziemniaków (lub porządnie ugnieść). Dodać
mąkę,
jajka i zagnieść ciasto. Z ciasta na stolnicy uformować wałek średnicy 3-4 cm. Z wałka odcinać kawałki długości ok. 3 cm, rozpłaszczać, nakładać
śliwkę i zaklejać ciasto wokół
owoców formując kulki. Knedle wrzucać do wrzącej
wody. Gotować pod przykryciem ok.4 min od ponownego zawrzenia. Wyjąć łyżką cedzakową, polać
masłem. Podać ze słodką
śmietanką i
cukrem.