Wykonanie
Węgierski knedle...Możemy je podać na kolację,obiad lub jako deser.Knedle podobne są do naszych
polskich z tym,że u nas knedle raczej podaje się ze
śmietanę posypane
cukrem,bądź
cynamonem.

Składniki:5 średnich
ziemniaków1 łyżeczka
soli2
jajka2 1/2 szklanki
mąki1 1/2
bułki tartej1/4 szklanki
cukru cynamonowego4 łyżki
masłaokoło 1 kg
śliwek bez pestek
Ziemniaki gotuje w osolonej wodzie,odcedzamy i studzimy. Gdy już wystygną przeciskamy przez praskę i przekładamy na stolnicę.Do
ziemniaków dodajemy
jajka i
sól,mieszamy do połączenia składników.Dodajemy
mąkę i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odkładamy na 30 minut aby 'odpoczęło'.

W
między czasie przygotowujemy
bułkę tartą..
Masło przekładamy do rondelka i rozpuszczamy,dodajemy
bułkę tartą cały czas mieszając podsmażamy na lekko brązowy kolor,odstawiamy.Zagniatamy knedle:Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty. Na środku każdego kładziemy
śliwkę. Bierzemy każdy róg kwadratu do środku i zlepiamy. Odkładamy na posypanej
mąką tacy.


Zagotowujemy
wodę z 2 łyżeczkami
soli,gdy zacznie wrzeć wrzucamy knedle i gotujemy do czasu aż wypłyną.Knedle przekładamy do durszlaka aby obciekły z
wody.Knedle przekładamy do wcześniej przygotowanej
bułki tartej i delikatnie mieszamy,przekładamy na talerze oraz posypujemy
cukrem cynamonowym. Smacznego :)

