ßßß Cookit - przepis na Szilvas gomboc węgierskie knedle ze śliwkami

Szilvas gomboc węgierskie knedle ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Węgierski knedle...Możemy je podać na kolację,obiad lub jako deser.
Knedle podobne są do naszych polskich z tym,że u nas knedle raczej podaje się ze śmietanę posypane cukrem,bądź cynamonem.
Składniki:
5 średnich ziemniaków
1 łyżeczka soli
2 jajka
2 1/2 szklanki mąki
1 1/2 bułki tartej
1/4 szklanki cukru cynamonowego
4 łyżki masła
około 1 kg śliwek bez pestek
Ziemniaki gotuje w osolonej wodzie,odcedzamy i studzimy. Gdy już wystygną przeciskamy przez praskę i przekładamy na stolnicę.
Do ziemniaków dodajemy jajka i sól,mieszamy do połączenia składników.
Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odkładamy na 30 minut aby 'odpoczęło'.
W między czasie przygotowujemy bułkę tartą..
Masło przekładamy do rondelka i rozpuszczamy,dodajemy bułkę tartą cały czas mieszając podsmażamy na lekko brązowy kolor,odstawiamy.
Zagniatamy knedle:
Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty. Na środku każdego kładziemy śliwkę. Bierzemy każdy róg kwadratu do środku i zlepiamy. Odkładamy na posypanej mąką tacy.
Zagotowujemy wodę z 2 łyżeczkami soli,gdy zacznie wrzeć wrzucamy knedle i gotujemy do czasu aż wypłyną.Knedle przekładamy do durszlaka aby obciekły z wody.
Knedle przekładamy do wcześniej przygotowanej bułki tartej i delikatnie mieszamy,przekładamy na talerze oraz posypujemy cukrem cynamonowym. Smacznego :)
Źródło:http://aroundtheflavors.blogspot.com/2014/09/szilvas-gomboc-wegierskie-knedle-ze.html