ßßß Cookit - przepis na Knedle ze śliwką

Knedle ze śliwką

nazwa

Wykonanie

Jeszcze nie ma sezonu na śliwki, ale już dziś możemy sobie zrobić knedle ze śliwką suszoną lub mrożoną...
Ja przedstawię przepis na te ze śliwką suszoną. Gdy planujemy knedle to śliwki suszone zamoczmy wieczorem, by użyć je następnego dnia.
Składniki :
30 - 40 dag zmielonych ziemniaków
10 dag białego sera
jajko
10 dag mąki
10 suszonych śliwek (najlepsze te z pestkami)
sól
Przygotowanie :
Ser i ziemniaki mielimy razem i wykładamy je na stolnicę
Łączymy wpierw składniki nożem , poprzez siekanie i wyrabianie
Dodajemy jajko, sól
Wyrabiamy rękoma na jednolita masę podobną do tej, gdy robiliśmy kluski zLeniwione
Z namoczonych, osączonych śliwek usuwamy pestki i kroimy je , gdy są duże na pół
Wyrobione ciasto formujemy w podłużny wałek i kroimy go na mniejsze części
Wałkujemy rękoma na małe kulki i każdą rozgniatamy - rozpłaszczamy tak, by mogła zmieścić się w niej część śliwki
Sklejamy brzegi placuszka i toczymy rękoma małe , zgrabne kuleczki - uważać , by nie wychodziła z niej śliwka i kładziemy je na stolnicy podsypując mąką , by się do niej nie przykleiły
Wrzucamy je stopniowo do gotującej wody, zaczynamy od tych największych ( robić małe to na pewno się przegotują !)
Delikatnie mieszamy i czekamy jak wypłyną na wierzch , gotować wszystkie około 5 min.
Wyjmować łyżką cedzakową na talerz obok siebie , by się nie posklejały - nie przepłukiwać wodą
Jeśli zostanie nam ciasta , a braknie śliwek to zróbmy sobie "puste" knedle , lub skośne kluski leniwe.
Knedle zjadamy , gdy trochę przestygną polane masłem przesmażonym z bułką tartą
Dobry też będzie mix jogurtowo- owocowy do polania.Pycha.
Gdyby zostały nam , to na drugi dzień wystarczy odgrzać je krótko we wrzątku i znów będą jak świeże.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2012/04/knedle-ze-sliwka.html