ßßß
Pierogi leniwe- zwane niesłusznie przez mnie kopytkami. Z tego co wyczytałam z księdze zwanej internetem, kopytka są bez sera, a pierogi leniwe z serem białym. U nas w domu zawsze robiło się wersję z twarogiem, i zawsze błędnie je nazywaliśmy kopytkami. I przyznam, że tak mi zostało. Eh.Tak czy inaczej to dobry pomysł na obiad, kiedy nie mamy ochoty na mięso, ale raczej na coś mącznego. Ja uwielbiam lopytka polane obficie masłem, śmietaną i posypane cukrem:) Mój mąż preferuje wersję bardziej light bez śmietany. Są i tacy, którzy dodają do nich bułkę tartą, podsmażoną na masełku. Jeszcze inną wersją podania jest połączenie cukru z cynamonem. Dla każdego coś dobrego:)składniki:ser biały (zmielony lub przeciśnięty przez praskę)mąka pszennaugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę lub zmielone w maszyncejajkosera i ziemniaków mniej więcej po tyle samo, i trochę mniej mąki- zawsze robię na tzw okoprzykładowe proporcje: 400g sera, 400g ziemniaków, 300 g mąkiWszystkie składniki łączymy i wyrabiamy gładkie cisto. Na oprószonej mąką stolnicy formujemy podłużne walce i tniemy je pod skosem na kawałki ok 5 cm. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy ok 1 minuty od wypłynięcia. Podajemy ciepłe, z roztopionym masłem i cukrem, lub innymi dodatkami.smacznego!