ßßß

Przygotujcie:1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę poprzedniego dniaok. 1 szklanki mąki pszennej1 jajkomąka do podsypywaniaW dużym garnku wstawiamy wodę i lekko ją solimy. Zanim się ona zagotuje z podanych składników zagniatamy ciasto.Tajemnica udanych kopytek tkwi w ziemniakach. Najlepsze są takie które po ugotowaniu są żółte, sypkie, tak zwane mączne. Oczywiście możemy zrobić z każdych, ale nie z każdych wychodzą miękkie i smaczne. Przy zagniataniu kopytek ważne jest aby ciasto było miękkie, nie klejące się do rąk i aksamitne w dotyku.Dzielimy ciasto na kilka części. Z każdej formujemy wałeczek podsypując mąką. Tniemy po skosie aby uzyskać małe kopytka, które od razu wrzucamy na wrzątek. Gotujemy około 2 minut od wypłynięcia.Pamiętajmy, że im więcej mąki wgnieciemy tym kopytka wyjdą twardsze, co nie jest efektem pożądanym.Ja podałam kopytka posypane przyrumienioną bułka tartą i polane stopionym masełkiem.Jednak kombinacji z ich udziałem jest niezliczona ilość. Do moich ulubionych należą kopytka z sosem mięsnym, grzybowym, gulaszem, jajkiem smażonym, albo na słodko z śmietaną, cukrem i truskawkami lub jagodami.A jak Wy jadacie kopytka?Przepis dodaję do akcji: