ßßß Cookit - przepis na Kopytka, ziemniaczane kluseczki

Kopytka, ziemniaczane kluseczki

nazwa

Wykonanie

Pin It
Kopytka... smak babcinej kuchni ! A najlepsze jest zawsze na końcu: wylizywanie talerza z resztek sosu, gdy nikt nie widzi :-) Do dziś mi tak zostało ! Doskonale smakują z każdym sosem, pysze też podsmażane na patelni.
Składniki:
1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
ok. 1 szklanki mąki pszennej*
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
mąka do podsypywania
* ilość mąki podaję orientacyjnie. Najlepiej wyczuć samemu, bo używamy różnych gatunków ziemniaków, jedne są bardziej mączne, inne bardziej wodniste. Najprościej zrobić test z ugotowaniem 2-3 klusek.
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy.
W sporym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczka soli. Kopytka trzeba formować na bieżąco, bo pozostawione dłuższą chwilę na blacie zaczynają się kleić.
Z zagniecionego ciasta odcinamy jeden kawałek, formujemy z niego wałeczek, podsypując mąką. Następnie wałeczek lekko przygniatamy, żeby zrobił się płaski i operując nożem po skosie odcinamy niewielkie kluseczki.
Kluski wrzucamy na wrzątek, gotujemy minutę od wypłynięcia.
Kopytka możemy przechowywać w pojemniku w lodówce, skropione niewielką ilością oleju lub roztopionego masła, aby się nie posklejały.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/05/kopytka-ziemniaczane-kluseczki.html