Wykonanie
Pin It
Kopytka... smak babcinej kuchni ! A najlepsze jest zawsze na końcu: wylizywanie talerza z resztek sosu, gdy nikt nie widzi :-) Do dziś mi tak zostało ! Doskonale smakują z każdym sosem, pysze też podsmażane na patelni.Składniki:1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
ziemniakówok. 1 szklanki
mąki pszennej*1
jajko1/2 łyżeczki
solimąka do podsypywania* ilość
mąki podaję orientacyjnie. Najlepiej wyczuć samemu, bo używamy różnych gatunków
ziemniaków, jedne są bardziej mączne, inne bardziej wodniste. Najprościej zrobić test z ugotowaniem 2-3 klusek.Wykonanie:Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy.W sporym garnku zagotowujemy
wodę z łyżeczka
soli. Kopytka trzeba formować na bieżąco, bo pozostawione dłuższą chwilę na blacie zaczynają się kleić.Z zagniecionego ciasta odcinamy jeden kawałek, formujemy z niego wałeczek, podsypując
mąką. Następnie wałeczek lekko przygniatamy, żeby zrobił się płaski i operując nożem po skosie odcinamy niewielkie kluseczki.Kluski wrzucamy na wrzątek, gotujemy minutę od wypłynięcia.Kopytka możemy przechowywać w pojemniku w lodówce, skropione niewielką ilością
oleju lub roztopionego
masła, aby się nie posklejały.