Wykonanie
Do domowych bitek, najlepsze są domowe kopytka z przepisu babci. <3500g ugotowanych
ziemniaków1
jajkook. 300g
pszennej mąki (tyle ile się wgniecie)2 łyżki
skrobi ziemniaczanejodrobina
soliZiemniaki (ostudzone) dobrze ugniatamy/przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce.Dodajemy do nich 1
jajko i mieszając dosypujemy
mąkę.Ugniatamy delikatnie rękoma.Powinno to trwać jak najkrócej, by masa nie zaczęła się coraz bardziej kleić i rozpadać.
Ziemniaki powinny tylko połączyć się z
mąką i stworzyć masę o dość zwartej, ale nie twardej konsystencji.Powstałe ciasto dzielimy na kilka części.Z każdej części tworzymy rulonik i kroimy go w kopytka (na ukos).Kopytka układamy na blacie wysypanym
mąką i delikatnie oprószamy je po wierzchu.W garnku gotujemy dużą ilość osolonej
wody.Gdy zawrze, wrzucamy kopytka i zmniejszamy płomień.Gotujemy do momentu wypłynięcia klusków na powierzchnię i wyjmujemy je łyżką cedzakową.Smacznego. :)