Wykonanie
Składniki:» 270g
mąki pszennej,» 30g
mąki z
amarantusa,» 1 kg ugotowanych
ziemniaków,» 1
jajko,» szczypta
soli.1.
Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie i przpuścić przez maszynkę do
mielenia mięsa (lub praskę do
ziemniaków, lub dobrze ubić tłuczkiem).2. Do ostudzonych
ziemniaków należy dodać
jajko oraz szczyptę
soli i dokładnie wymieszać.3. Na koniec dodać
mąkę i wyrobić ciasto (może być lekko klejące).4. Ciasto należy podzielić na kilka (około 5) mniejszych części i z każdej z nich obtaczając w
mące formować wałek. Wałek należy lekko spłaszczyć, a następnie pociąć go ukośnie na małe kawałki.5. Kopytka należy wrzucić do gotującej się, osolonej
wody i gotować do momentu aż wypłyną na powierznię. Do
wody, można dolać małą łyżeczkę
oleju - zapobiegnie to sklejaniu się kopytek. W czasie gotowania, dobrze jest zamieszać drewnianą łyżką, aby kopytka nie przykleiły się do dna.Polecam i życzę smacznego!