Wykonanie
Gnocchi to rodzaj klusek ziemniaczanych, wywodzących się z Włoch. wiele regionów ma swoje własne przepisy na ich przygotowanie, np z dodatkiem
szpinaku,
ricotty, itp., a prawie każdy dom ma swój ulubiony przepis. Charakterystyczne wzorki na każdym klusku nie tylko ładnie wyglądają, lecz także pomagają w utrzymaniu się sosu. Gnocchi są łatwe do przygotowania; podane z aromatycznymi sosami mogą stanowić samodzielne danie, lub mogą być dodatkiem do
mięsa.
600g mączystych
ziemniaków (typ C)150g
mąki pszennej1
jajko1/2 łyżeczki
soliszczypta startej
gałki muszkatołowejsemolina lub
mąka do podsypania1. Wyszorowane
ziemniaki gotujemy w skórkach w osolonej wodzie do miękkości. Gdy tochę ostygną, obieramy i przeciskamy przez praskę.2. Dodajemy rozmącone
jajko,
sól,
gałkę muszkatołową i
mąkę. Wyrabiamy na spójną masę.Podsypując trochę semoliny, rolujemy z masy wałeczki grubości ok. 2cm, z których odcinamy kluski. Na każdym klusku robimy wzorek widelcem.
Kluski odstawiamy na 20 minut (nie dłużej, by nie obeschły).
W tym czasie gotujemy w dużym garnku osoloną
wodę. Gdy będzie się wrzała, zmniejszamy płomień, by nie gotowała się gwałtownie.3. Kluski gotujemy porcjami na wrzącej wodzie - po wrzuceniu mieszamy raz, by nie przywarły do dna garnka. Gdy wypłyną na wierzch - są gotowe.