ßßß Cookit - przepis na Gnocchi dyniowe

Gnocchi dyniowe

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu kupiłam dla mojej córci książkę kucharską "Kuchnia malucha", o przepraszam kupiła sobie sama. Od tamtego czasu córcia przychodzi do mnie i mówi "dzisiaj robimy to." No i wyjścia nie ma, robimy. No chyba, że akurat przepis zawiera jakieś sezonowe warzywa/owoce, wtedy uda się ją przekonać, że się nie da. Tym razem przepis Agnieszki Kręglickiej . Mi smakowało, córci też, wyjadała nawet na zimno.
Składniki:
200 g ziemniaków
300 g surowego miąższu dyni
200 g mąki + więcej do wysypania stolnicy
jajko
łyżka tartego parmezanu
gałka muszkatołowa
sól
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Dynię ułożyć na pergaminie i upiec w piekarniku, zmiksować. Ziemniaki i dynia powinny być maksymalnie suche.
Zagnieść elastyczne ciasto z masy ziemniaczanej i dyniowej z jajkiem, mąką i przyprawami. Mąkę dosypywać stopniowo, jak najmniej, jeżeli ciasto jest rzadkie, dodawać mąki.
Uformować wałek, pokroić na małe kluseczki i ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z masłem i parmezanem lub jakimkolwiek innym ulubionym sosem.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/10/Gnocchi-dyniowe.html