Wykonanie
Jakiś czas temu kupiłam dla mojej córci książkę kucharską "Kuchnia malucha", o przepraszam kupiła sobie sama. Od tamtego czasu córcia przychodzi do mnie i
mówi "dzisiaj robimy to." No i wyjścia nie ma, robimy. No chyba, że akurat przepis zawiera jakieś sezonowe warzywa/owoce, wtedy uda się ją przekonać, że się nie da. Tym razem przepis Agnieszki Kręglickiej . Mi smakowało, córci też, wyjadała nawet na zimno.
Składniki:200 g
ziemniaków300 g surowego miąższu dyni200 g
mąki + więcej do wysypania stolnicy
jajkołyżka tartego
parmezanugałka muszkatołowasólWykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do
mięsa.
Dynię ułożyć na pergaminie i upiec w piekarniku, zmiksować.
Ziemniaki i
dynia powinny być maksymalnie suche.Zagnieść elastyczne ciasto z masy ziemniaczanej i dyniowej z
jajkiem,
mąką i
przyprawami.
Mąkę dosypywać stopniowo, jak najmniej, jeżeli ciasto jest rzadkie, dodawać
mąki.Uformować wałek, pokroić na małe kluseczki i ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z
masłem i
parmezanem lub jakimkolwiek innym ulubionym sosem.
/wydrukuj przepis/