Wykonanie
To takie włoskie kopytka z dodatkiem
parmezanu. Włosi robią je na różne sposoby. Mięciutkie, delikatne, w miarę szybko i sprawnie się je robi. Przepis z książki M. Caprari " Najlepsze dania z
ziemniaków "
Składniki :1 kg ugotowanych
ziemniaków1
jajo25 dag
mąki ziemniaczanej10 dag tartego
parmezanusólszczypta
gałki muszkatołowej ( opcjonalnie )
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę do
mięsa. Dodajemy resztę składników i na stolnicy podsypując
mąką ziemniaczaną zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na porcje z każdej robimy długi, nie za gruby wałek lekko spłaszczamy. Tniemy na małe kawałki a następnie za pomocą widelca jeszcze lekko spłaszczamy tak aby odcisnął się wzorek. Wiem, ze tradycyjne gnocchi robi się w inny sposób ale każdy ma swój sposób formowania a to mój szybki i łatwy.Kluseczki wrzucamy do osolonego wrzątku, kiedy wypłyną na wierzch chwilę je gotujemy i odcedzamy.Gnocchi podajemy z sosem ale można je zapiekać, podsmażać jak kto lubi. Niedługo pokaże przepis na zapiekane gnocchi.Smacznego :)