Wykonanie
Oj tak, lubię czasem jako dodatek do obiadu, zamiast zwykłych
ziemniaków zjeść kluski śląskie! :) Niedługo jeszcze muszę zrobić kule śląskie - nadziewane
mięsem - takie mam smaki teraz :) Przepis mam od mojej mamy, która ma go od naszej rodziny ze śląska. Są pyszne, przepyszne! Polecam!!! :)

Potrzebujemy:
- 1kg
ziemniaków,
-
mąka ziemniaczana (tyle ile stanowi 1/4),
- 2
jajka,
-
sól.
Ugotowane i wystudzone
ziemniaki przepuścić przez maszynkę do
mięsa. Umieścić w misce, tak by 1/4 miski została wolna. W wolną część wsypać
mąkę ziemniaczaną. Wbić dwa
jajka. Dodać 2 duże szczypty
soli. Wyrobić ciasto. Tacę oprószyć
mąką pszenną. Dłońmi obsypanymi
mąką pszenną formujemy niewielkie kule (4cm średnicy), lekko je spłaszczamy i robimy na środku palcem dziurkę. Układamy na tacy. Wrzucamy do gotującej się, osolonej
wody i gotujemy, mieszając do wypłynięcia na wierzch.