Wykonanie
Kluski śląskie są obowiązkową pozycją w kuchni polskiej. Idealne do zrazów, pieczeni czy gulaszu. Doskonale komponują się z modrą
kapustą lub
buraczkami. Są łatwe do wykonanie, pyszne i uwielbiane przez dzieci. Serdecznie zapraszam do ich ugotowania, naprawdę warto :)
Ilość porcji: 6 osóbCzas przygotowania: około 30 minutSkładniki:1kg ugotowanych
ziemniaków ( możemy je gotować specjalnie do klusek lub użyć
ziemniaków z poprzedniego dnia)250g
mąki ziemniaczanej1
jajkoSólUgotowane
ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub ugniatamy praską. Następnie dzielimy je na cztery mniej więcej równe części. Jedną z nich odsuwamy i zastępujemy
mąką ziemniaczaną (pozwala nam to dodać odpowiednią ilość
mąki bez użycia wagi). Dodajemy pozostałe
ziemniaki,
jajko oraz szczyptę
soli. Wszystkie składniki mieszamy. Następnie formujemy kluski: najpierw robimy spłaszczoną kulke, a następnie małym palcem odciskamy dziurkę. Układamy na blacie lub desce oprószonej
mąką. Gotujemy
wodę i wrzucamy po kilka do wrzątku. Gotujemy kilka minut (około 2-3) od wypłynięcia. Wyciągamy jedną, sprawdzamy czy jest miękka. Wyciągamy pozostałe i wrzucamy kolejną porcje. Podajemy z mięsnym sosem . Smacznego :)