ßßß Cookit - przepis na Ślůnske klůski bjoue - klasyczny przepis na kluski śląskie

Ślůnske klůski bjoue - klasyczny przepis na kluski śląskie

nazwa

Wykonanie

-Alastor, weź ty wrzuć na tego swojego bloga przepis na kluski śląskie. Przydaj się do czegoś, bo w necie same jakieś ***.
Jakiś czas temu tak postawiła przede mną wyzwanie znajoma. Nie mogłem zatem odmówić. Tak więc w ramach prima aprilis (a może dyngusa ...) dziś udowadniam, że ja też gotuję :)
Kluski śląskie, czyli ślůnske klůski bjoue to chyba najbardziej znana potrawa śląskiej kuchni regionalnej. Przepis na nie jest o tyle prosty, co bardzo na oko - trzeba jednak mieć nieco wprawy, żeby nam wyszło zwarte ciasto - stąd poniżej przepis bardzo dobrze udokumentowany zdjęciowo.
Wkrótce dalsze, po WuZetce, przepisy wg Mojej Mamy ;)
Składniki:
kartofle (dowolna ilość, z 1 kg nam wychodzi ok. 18 klusek)
mąka ziemniaczana
jajko
sól
Ugotować kartofle w osolonej wodzie. Ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub rozbić ubijakiem. Odłożyć, aż całkiem ostygną. Przełożyć do garnka lub miski.
Całość kartoflanej masy podzielić na 4 części. Jedną odłożyć na bok. W to miejsce wsypać tyle mąki, ile było kartofli. Dodać jajko i ugnieść (nie zapomnieć o odłożonej części:P) na jednolite ciasto. Jeśli masa będzie być kleista, podsypywać mąką - powinno odchodzić od ręki.
Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczone. W każdej palcem robić charakterystyczne dla śląskich klusek wgłębienie na sos.
Zagotować i osolić wodę. Wrzucać kluski partiami, zamieszać, aby nie przykleiły nam się do garnka. Gotować mniej więcej 2 minuty od wypłynięcia.
Podawać jako dodatek do mięs, z sosem, można jeść też same ze skwarkami. Osobiście lubię zostawić kluski na drugi dzień, pokroić i zjadać podsmażone na maśle na patelni.
Zapraszamy do udziału w konkursie - do wygrania sprzęt kuchenny :)
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/04/slunske-kluski-bjoue-klasyczny-przepis.html