Wykonanie
Knedle to smak mojego dzieciństwa. Nie tylko te ze
śliwkami. Mama dość często je robiła. Pamiętam, że wyjadałam same ciasto a
śliwkę posypywałam ogromną ilością
cukru :) Jak tylko pojawiają się w sklepie
śliwki, knedle goszczą na moim
stole. Podałam z sosem
waniliowym, ale widziałam kilka przepisów na takie w
bułce tartej. Jest to idealna potrawa dla dzieci, moja córa bardzo lubi. Przygotowanie zajmuje chwilkę, ale jeśli zostanie Wam
ziemniaków z poprzedniego obiadu, przepis sprawdzi się idealnie. Polecam
SKŁADNIKI:
ziemniaki 1/2 kg
śliwki 1/2 kg
jajka 2 szt
mąką ok 1 szklanki
ser biały 200 g
sól do
ziemniakówcynamon 1 łyżeczka
cukier 2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić i zmielić w maszynce.
Ser biały również mielić i połączyć z
ziemniakami. Dodać
jajka,
cynamon i łyżkę
cukru. Mieszając stopniowo dodawać
mąkę, Tak aby ciasto nie było zbyt twarde.
Śliwki opłukać, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Nabierać odrobinę ciasta i formować w rękach niewielkie placki, na ich środku układać
śliwkę obtoczoną w cukrze i owinąć ja
ciastem formując kulkę. Wrzucamy po kilka sztuk do gotującego się wrzątku, lekko mieszając tak aby nie przywarły do dna. Od wypłynięcia gotujemy ok 2 minut. Podałam z sosem
waniliowym. Smacznego:)