Wykonanie
Dziś na obiad nie miałam zbyt wiele czasu, dlaczego postanowiłam przygotować danie szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Potrzebne produkty :
mąkasólbiały serjajkocynamoncukiertłuszczSposób przygotowania:Wsypujemy
mąkę do miski.Kruszymy
biały ser.Dodajemy szczyptę
soli.Wbijamy
jajko.Ugniatamy ciasto.Stolnicę posypujemy
mąką.Tworzymy 2 kule.Rękoma rozwałkowujemy jedną z nich w rulon.Rozgniatamy na płasko.Nacinamy ciasto z góry na dół i w drugą stronę.Kroimy szagówki o szerokości ok. 3-4 cm.Zagotujemy
wodę ze szczyptą
soli.Szagówki wrzucamy do wrzącej
wody.Czekamy, aż wypłyną.Gotujemy jeszcze 3-4 min.Przetapiamy tłuszcz.Szagówki odcedzamy, polewamy tłuszczem, możemy posypać
cukrem i
cynamonem.Smacznego !