ßßß Cookit - przepis na Poznańskie szagówki, czyli pierogi nadziewane serem.

Poznańskie szagówki, czyli pierogi nadziewane serem.

nazwa

Wykonanie

Dziś na obiad nie miałam zbyt wiele czasu, dlaczego postanowiłam przygotować danie szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Potrzebne produkty :
mąka
sól
biały ser
jajko
cynamon
cukier
tłuszcz
Sposób przygotowania:
Wsypujemy mąkę do miski.
Kruszymy biały ser.
Dodajemy szczyptę soli.
Wbijamy jajko.
Ugniatamy ciasto.
Stolnicę posypujemy mąką.
Tworzymy 2 kule.
Rękoma rozwałkowujemy jedną z nich w rulon.
Rozgniatamy na płasko.
Nacinamy ciasto z góry na dół i w drugą stronę.
Kroimy szagówki o szerokości ok. 3-4 cm.
Zagotujemy wodę ze szczyptą soli.
Szagówki wrzucamy do wrzącej wody.
Czekamy, aż wypłyną.
Gotujemy jeszcze 3-4 min.
Przetapiamy tłuszcz.
Szagówki odcedzamy, polewamy tłuszczem, możemy posypać cukrem i cynamonem.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2012/07/poznanskie-szagowki-czyli-pierogi.html