Wykonanie
Poniedziałek, Luty 9, 2015, 14:17
Kwintesencja dzieciństwa. Zupa
mleczna, złagodzona
kremową śmietanką z dodatkiem lekko słonych kluseczek kładzionych. Dodatek
cynamonu i
cukru sprawia, że stanie się ona idealnym, ulubionym posiłkiem na śniadanie każdego dziecka.Uwielbiam! Kiedy tylko
mogę to właśnie takie przygotowuje sobie śniadanie. Zupy
mleczne jadałam jako dziecko i zawsze mi smakowały. Wtedy były one prostym, zwykłym posiłkiem. Dziś, po latach wzbogaciłam ten przepis o dodatek kremówki i
cynamonu. Pyszna, słodka i sycąca! Znakomita! :D(1-2 osoby)Składniki:1 szklanka
mleka1/3 szklanki kremówki1 łyżka
cukruszczypta
cynamonu1
jajko4 łyżki
mąkiszczypta
soliPrzygotowanie:
Jajko roztrzepać z
solą. Dodać
mąki i dobrze wymieszać, najlepiej widelcem.
Mleko wlać go rondelka i zagotować. Zmniejszyć ogień na minimum.Małą łyżeczkę maczać w gotującym się
mleku, następnie nabierać odrobinę ciasta i "kłaść" kluski do
mleka. Gotować na małym ogniu przez dwie-trzy minuty.Wlać do
mleka kremówkę i wsypać
cukier. Zamieszać, dodać
cynamon i gotować przez około 5 minut.Podawać gorące.