Wykonanie
Czy można nie lubić takich kluch? Żałuję, że spróbowałam ich dopiero teraz, w przyszłym roku, przerobię wersje z każdymi letnimi
owocami. ;)
źródło przepisu: makagigi.blogspot.com250g
białego sera150g
mąkiłyżka
masłajajkoszczypta
soliok. 20 niewielkich węgierekłyżka
cukrułyżeczka
cynamonudo podania
masłocukier trzcinowycynamonTwaróg (tłusty, zwarty) zmielić, z
masłem,
solą i
jajkiem (użyłam blendera). Wsypać
mąkę, dokładnie wymieszać, zarobić w kulę i odstawić do lodówki na 20 minut.
Śliwki rozkroić, wyjąć pestki, następnie oprószyć
cukrem i
cynamonem.Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować lub rozpłaszczyć ręką.
Śliwki zawijać w ciasto, dokładnie skleić brzegi i uformować zgrabne kulki. Knedle gotować w osolonej wodzie przez 5-7 minut (lub dopóki nie wypłyną).Podawać posypane
cukrem trzcinowym i
cynamonem i polane
masłem (lub np. ze
śmietanką).Smacznego!