Wykonanie
Właściwie
czemu pierogi? Z wyglądu raczej przypominają kopytka. Leniwe kluski to taki prosty, domowy klasyk naszej rodzimej kuchni.
Ser,
jajko i
mąka. Jedni jedzą je ze skwarkami, inni z
masłem i
cynamonem. Ja lubię Leniwe pierogi na słodko, z
jogurtem,
cukrem i
cynamonem.Składniki:200g
białego seraJajkoOk. ½ szklanki
mąkiSzczypta
soliŁyżka
cukruDodatki:
Jogurt naturalnyCukierCynamonWykonanie:Oddzielamy
białko od
żółtka.
Białko, ze szczyptą
soli, ubijamy na sztywną pianę.
Ser mielimy, lub przeciskamy przez praskę do
ziemniaków. Dodajemy
żółtko,
cukier i pianę z
białka, Zaczynamy wyrabiać ciasto dosypując
mąkę do momentu aż ciasto będzie dało się formować. Masę dzielimy na porcje, z każdej robimy wałek, z którego odkrajamy podłużne kluski. Wrzucamy do osolonego wrzątku z odrobiną
oleju i gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia.Odcedzone pierogi leniwe polewamy
jogurtem i posypujemy
cukrem i
cynamonem.