ßßß
Prawie tradycyjne knedle ze śliwkami… dodałam mąki kukurydzianej. Ot tak zobaczyć jak takie knedle będą smakować. Wyszły bardzo fajne! A żeby jeszcze bardziej je urozmaicić to zamiast tradycyjnej zasmażki z masła i tartej bułki zrobiłam zasmażkę z mielonych migdałów.Składniki: na 16 knedli600 g ugotowanych ziemniaków100 ml mąki pszennej150 ml mąki kukurydzianej1 jajko16 śliwek typu węgierkiDodatkowo3 łyżki masła2 łyżka zmielonych migdałówcukierWykonanie:Z ziemniaków, jajka i mąki zagnieć ciasto. Zrób rulon i podziel ciasto na 16 równych porcji, u mnie około 60 gram.Wypestkuj śliwki, przeznacz jedną śliwkę na jednego knedla. Uformuj knedle w kształcie kulki i wrzuć do gotującej i osolonej wody. Gotuj dopóki knedle nie wypłyną pod powierzchnię, około 5- 8 minut. Moje knedle wyszły dosyć duże, więcmusiały się dłużej gotować.Zrumień migdały na maśle i dodaj knedle. Przysmaż je lekko. Podawaj posypane cukrem.
Jeśli lubicie knedle to polecam również knedle z mięsem .Polecane przepisyJak ja tesknie za polskim jedzeniem!Co zrobic z resztkami obiadu ?Kopytka ziemniaczane z twarogiemKrokiety ze szpinakiem i fetaMini lasagne z kurkami