Wykonanie
Przeglądając blogi natrafiłam na mnóstwo przepisów na knedle ze
śliwkami. Knedle uwielbiam pod każdą postacią i gdyby nie to, że reszta domowników za nimi nie przepada robiłabym je o wiele częściej. Więc dzisiaj miałam samotną ucztę…

Prawie tradycyjne knedle ze
śliwkami… dodałam
mąki kukurydzianej. Ot tak zobaczyć jak takie knedle będą smakować. Wyszły bardzo fajne! A żeby jeszcze bardziej je urozmaicić to zamiast tradycyjnej zasmażki z
masła i
tartej bułki zrobiłam zasmażkę z mielonych
migdałów.Składniki: na 16 knedli600 g ugotowanych
ziemniaków100 ml
mąki pszennej150 ml
mąki kukurydzianej1
jajko16
śliwek typu węgierkiDodatkowo3 łyżki
masła2 łyżka zmielonych
migdałówcukierWykonanie:Z
ziemniaków,
jajka i
mąki zagnieć ciasto. Zrób rulon i podziel ciasto na 16 równych porcji, u mnie około 60 gram.Wypestkuj
śliwki, przeznacz jedną
śliwkę na jednego knedla. Uformuj knedle w kształcie kulki i wrzuć do gotującej i osolonej
wody. Gotuj dopóki knedle nie wypłyną pod powierzchnię, około 5- 8 minut. Moje knedle wyszły dosyć duże, więcmusiały się dłużej gotować.Zrumień
migdały na
maśle i dodaj knedle. Przysmaż je lekko. Podawaj posypane
cukrem.

Jeśli lubicie knedle to polecam również knedle z
mięsem .Polecane przepisyJak ja tesknie za polskim jedzeniem!Co zrobic z resztkami obiadu ?Kopytka ziemniaczane z
twarogiemKrokiety ze
szpinakiem i
fetaMini lasagne z
kurkami