Wykonanie
Poziom trudnościKnedle ze
śliwkami przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Słodkie knedle na obiad kojarzą się z beztroską i wakacjami. Na knedle tak jak na pierogi istnieje nieograniczona ilość przepisów i każdy jest dobry. Jakość ciasta na knedle zależy od rodzaju
ziemniaków,
twarogu i
mąki.
Mąkę trzeba dodawać po trochu. W zależności od wilgotności
ziemniaków i
twarogu, ilość
mąki może być różna.Porcja na 12 knedliSkładniki:300 g ugotowanych
ziemniaków (ta sama ilość surowych, obranych przed ugotowaniem)300 g mielonego, tłustego
twarogu200 g (orientacyjnie)
mąki pszennej + garść do podsypania1
jajko12 (ok. 600 g) dużych
śliwek (mieszaniec)
ksylitol lub
cukier(u mnie powójna porcja)Sposób przygotowania:Ugotowane
ziemniaki przecisnąć przez praskę, odstawić do ostudzenia.

Do zimnych
ziemniaków, dodać
twaróg,
mąkę i
jajka.

Wszystko zagnieść na gładką masę.

Śliwki umyć, wypestkować.

Wziąć tyle ciasta, żeby mogło oblepić całą
śliwkę. Ciasto lekko rozpłaszczyć, położyć
śliwkę, do środka
śliwki wsypać 1 łyżeczkę
ksylitolu.
Ciastem oblepić całą
śliwkę, miejsce zlepienia dobrze połączyć, żeby nie pękło podczas gotowania. Żeby ciasto nie lepiło się do rąk, należy ręce obsypywać
mąką.

Zagotować w garnku tyle
wody, żeby zakrywały knedle, dodać ½ łyżeczki
soli. Knedle powoli gotować w zależności od ich wielkości, duże knedle (ze
śliwką mieszaniec) powinny się gotować ok. 10 minut od wypłynięcia, małe knedle (z węgierkami) powinny się gotować ok. 5 minut od wypłynięcia.

Knedle ze
śliwkami podawać gorące, polane
masłem klarowanym podsmażonym z
bułką tartą lub ze
śmietaną.



Smacznego!