ßßß
Do zimnych ziemniaków, dodać twaróg, mąkę i jajka.
Wszystko zagnieść na gładką masę.
Śliwki umyć, wypestkować.
Wziąć tyle ciasta, żeby mogło oblepić całą śliwkę. Ciasto lekko rozpłaszczyć, położyć śliwkę, do środka śliwki wsypać 1 łyżeczkę ksylitolu.
Ciastem oblepić całą śliwkę, miejsce zlepienia dobrze połączyć, żeby nie pękło podczas gotowania. Żeby ciasto nie lepiło się do rąk, należy ręce obsypywać mąką.
Zagotować w garnku tyle wody, żeby zakrywały knedle, dodać ½ łyżeczki soli. Knedle powoli gotować w zależności od ich wielkości, duże knedle (ze śliwką mieszaniec) powinny się gotować ok. 10 minut od wypłynięcia, małe knedle (z węgierkami) powinny się gotować ok. 5 minut od wypłynięcia.
Knedle ze śliwkami podawać gorące, polane masłem klarowanym podsmażonym z bułką tartą lub ze śmietaną.

Smacznego!