ßßß
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i czekamy aż przestygną.
Następnie przeciskamy je przez praskę do dużej miski. Wyciągamy około ¼ i w to miejsce wsypujemy mąkę pszenną (czyli jej ilość to ¼ przeciśniętych ziemniaków).Wsypujemy wyjęte wcześniej ziemniaki i wbijamy 2 całe jaja. Całość zagniatamy na oprószonym mąką blacie i wyrabiamy ciasto.
Z większych kawałków formujemy rulony (tak jak na kopytka, tylko trochę grubsze), które dzielimy na kawałki – z nich kulki/placuszki, którymi owijamy wcześniej przygotowane śliwki.Robimy to szybko, ciasto z czasem będzie robiło się coraz bardziej „luźne”.Jak kto woli – możesz lepić cienkie lub grubsze warstwy. My lubimy to ciasto, dlatego lepiłam grubsze.
Gotujemy partiami we wrzącej, lekko osolonej wodzie około 2-3 minut po wypłynięciu. Mnie wyszło z podanej ilości 18 dużych knedli, które na koniec można polać roztopionym masełkiem i posypać cukrem.
