ßßß
Składniki:250 g twarogu200 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków230 g mąki50 g cukru2 jajkaśliwki (pozbawione pestek i pokrojone na połówki)Panierka:50 g cukru70 g masłapół szklanki płatków migdałowychWykonanie:Ziemniaki wymieszaj z twarogiem aż powstanie kremowa masa. Dodaj jajka i cukier. Wymieszaj. Zacznij od dodania 200 g mąki. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne stopniowo dodawaj jej więcej. Ciasto jednak nigdy nie będzie swobodnie odchodzić od ręki z powodu sera:) A zbyt duża ilość mąki spowoduje że knedle będą twarde. Ciasto wyrabiaj chwilę na obsypanym mąką blacie. Uformuj w wałek i odcinaj kawałki, lekko je obtocz w mące żeby tak bardzo nie kleiły się do rąk, rozpłaszcz i nadziewaj połówką śliwki. Układaj na podsypanym mąką blacie. Ja tuz przed włożeniem ich do wrzątku, odtoczyłam je delikatnie w odrobinie maki. Gotuj na małym ogniu w wodzie z dodatkiem szczyty soli i cukru. Ok 3 minuty od wypłynięcia.Panierka:Masło rozpuść na patelni. Dodaj do niego cukier (u mnie brązowy). Gdy cukier się rozpuści wsyp pokruszone płatki migdałowe. Ja wrzuciłam jeszcze drobinę pestek z dyni:) Knedle wyciągnięte prosto z wody obtocz w panierce. Podawaj do razu.Smacznego!