Wykonanie
Uwielbiam knedle z
owocami. Ale do tej
pory wydawało mi się, że nie mam do nich ręki. Albo były twarde jak kamienie albo rozklejały mi się podczas gotowania.
Owoce musiałam łowić z garnka a na talerzu lądowała jakaś nieapetyczna bliżej nieokreślona masa...Zawsze coś było nie tak. Musiałam to jakoś "odczarować":) Kiedy wczoraj zobaczyłam na targu
śliwki pomyślałam, że koniecznie muszę je kupić. I niemal od razu stanął mi przed oczami obraz nieudanych knedli. Trochę majstrowałam przy przepisach i oto są! Najlepsze knedle jakie
jadłam! Panierka powoduje że są po prostu nieziemskie. A co najważniejsze.. podczas gotowania nie rozpadł mi się ani jeden knedel! Ja użyłam
śliwek ale myślę, że np.
truskawki czy
morele też świetnie się sprawdzą.
Składniki:250 g
twarogu200 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
ziemniaków230 g
mąki50 g
cukru2
jajkaśliwki (pozbawione pestek i pokrojone na połówki)Panierka:50 g
cukru70 g
masłapół szklanki
płatków migdałowychWykonanie:
Ziemniaki wymieszaj z
twarogiem aż powstanie kremowa masa. Dodaj
jajka i
cukier. Wymieszaj. Zacznij od dodania 200 g
mąki. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne stopniowo dodawaj jej więcej. Ciasto jednak nigdy nie będzie swobodnie odchodzić od ręki z powodu
sera:) A zbyt duża ilość
mąki spowoduje że knedle będą twarde. Ciasto wyrabiaj chwilę na obsypanym
mąką blacie. Uformuj w wałek i odcinaj kawałki, lekko je obtocz w
mące żeby tak bardzo nie kleiły się do rąk, rozpłaszcz i nadziewaj połówką
śliwki. Układaj na podsypanym
mąką blacie. Ja tuz przed włożeniem ich do wrzątku, odtoczyłam je delikatnie w odrobinie
maki. Gotuj na małym ogniu w wodzie z dodatkiem szczyty
soli i
cukru. Ok 3 minuty od wypłynięcia.Panierka:
Masło rozpuść na patelni. Dodaj do niego
cukier (u mnie brązowy). Gdy
cukier się rozpuści wsyp pokruszone
płatki migdałowe. Ja wrzuciłam jeszcze drobinę pestek z dyni:) Knedle wyciągnięte prosto z
wody obtocz w panierce. Podawaj do razu.Smacznego!