Wykonanie
Każdy ma jakieś ulubione potrawy z dzieciństwa przygotowywane przez mamę, babcię lub ciocię. W mojej pamięci jest ich nawet kilka. Niektóre, tak jak placki
sodowe pieczone na kuchni z fajerkami są już tylko wspomnieniem, ale kluski leniwe (nazywane również pierogami leniwymi) towarzyszą mi do dziś. Szczerze mówiąc to mogłabym je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Oczywiście najlepiej smakują te wyrabiane przez moją mamę.150 g ugotowanych
ziemniaków200 g
twarogu200 g
mąki1
jajkomasło,
cynamon,
cukierUgotowane
ziemniaki,
twaróg, jako,
sól i
mąkę wrzucamy do miski. Dobrze wyrabiamy. Jeśli ciasto ciągle lepi się do rąk dodajemy jeszcze
mąki. Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy około 2 centymetrów. Wałeczki spłaszczamy i kroimy na kawałki 3-4 centymetrowej długości. Kluski wrzucamy do osolonej, gotującej się
wody. Wyjmujemy po 4-5 minutach od wypłynięcia. Leniwe podajemy polane
masłem, posypane
cukrem i
cynamonem. Świetnie smakują też odgrzewane na patelni.