Wykonanie
Trudno było mi się przekonać do
kalafiora jako dziecko ale za to teraz uwielbiam to warzywo.
Kalafior jest wspaniały i naprawdę można go przyrządzić na mnóstwo sposobów. Zapomnijcie o gotowanym
kalafiorze, który pachnie jak spocone skarpetki. Dzisiaj polecam kolorową
sałatkę z
kalafiora w towarzystwie
zielonego groszku,
sera feta i pestek
słonecznika z mnóstwem świeżych
ziół.
Sałatka pasuje jako samodzielne jarskie danie lub jako dodatek do dania głównego.

Kolorowa
sałatka z
kalafioraSkładniki: na 4 porcje1 mały
kalafior1 doniczka
bazylii4 łyżki posiekanej
natki pietruszki4 łyżki pestek
słonecznika, uprażonesok z połowy
cytryny2 łyżki
oliwy150 g
zielonego groszku, u mnie mrożony100 g
sera fetamałe opakowanie
kiełków słonecznikasól do smaku½ łyżeczki
czarnego pieprzu, grubozmielonego

Utrzyj
kalafior na tarce na drobno lub zmiksuj w mikserze. Zblanszuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedź. W drugim rondelku zblanszuj
zielony groszek również w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłucz zimną
wodą.Posiekaj liście
bazylii i wymieszaj z
natką,
kalafiorem, pokruszoną
feta,prażonym
słonecznikiem i słonecznikowymi
kiełkami. Jeśli łodygi
słonecznika są bardzo długie, przytnij i posiekaj. Do małej buteleczki lub słoika wlej
oliwę,
sok z cytryny, wsyp
pieprz i trochę
soli. Zakręć i wstrząśnij. Polej
sałatkę dressingiem i wymieszaj.Polecane przepisyZapiekanka z
makaronem kalafiorem i
cheddarKurczak na patyku z
kalafiorowym ryżemPenne z
brokułami i
kalafiorem w
szafranowym sosie