Wykonanie
Pierwsze podejście do pesto z
bazylii zaliczam do udanych :-) Mimo, iż za
makaronem nie przepadam, stwierdziłam, że z takim dodatkiem smakuje bardzo dobrze!Składniki podaję na jedną porcję, no może na dwie - bo przecież pesto jest dosyć tłuste,a smak intensywny ;-) Ja jednak pesto otrzymane z poniższych proporcji wymieszałam z jedną porcją
makaronu... Kto by liczył kalorie! :-DPotrzebujemy:15 g listków świeżej
bazylii (mniej więcej pół krzaczka)30 g
słonecznika uprażonego z dodatkiem
soli2 łyżki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku pokrojone w plasterki
sól do smakuulubiony
makaron (użyłam kukurydzianego)Wykonanie:
Bazylię (dobrze umytą i osuszoną),
nasiona słonecznika,
oliwę i
czosnek umieszczamy w naczyniu i miksujemy. W międzyczasie trochę solimy.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, a następnie mieszamy z pesto. Gotowe!


Smacznego!Pesto może służyć też jako dodatek na kanapki :-)