ßßß
Składniki na 2 osoby:200 g makaronu farfalle pełnoziarnistego Lubella,0,5 pęczka szparagów zielonych,10 sztuk pomidorków koktajlowych,sól, pieprz,oliwa z oliwek,oscypek do posypaniapesto szparagowe:0,5 pęczka szparagów zielonych,garść słonecznika łuskanego (ja go dodatkowo uprażyłam)1/3 szkl. oscypka twardego startego,oliwa z oliwek,1 ząbek czosnku,kilka listków bazylii.Przygotowanie:Przygotować pesto miksując wszystkie składniki i dolewać oliwy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku.Makaron ugotować al dente w słonej wodzie. W tym czasie rozgrzać patelnię grillową, podlać oliwą, wrzucić obrane szparagi i pomidorki. Grillować dosłownie kilka minut do przyrumienienia. Posypać solą i pieprzem.Makaron wymieszać z 2-3 łyżkami pesto, układać na grillowanych szparagach. Na wierzchu ułożyć pomidorki, posypać startym oscypkiem.