ßßß
No to obiad z głowy, a co Wy dzisiaj ugotowaliście?Składniki:5 – 8 porcji1 kg mielonego mięsa, wieprzowo wołowe300 g surowej kiełbasy salsiccia200 g ricotta lub innego serka1 jajko1 dl płatków kukurydzianych1 czerwona cebula, drobno posiekana6 ząbków czosnku, przeciśnięte przez praskę3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszkisól do smaku1 łyżeczka czarnego pieprzuSos pomidorowy5oo ml passata z pomidorów3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1 cebula, drobno posiekanagarść świeżych ziół, w mniebazylia, rozmaryn, tymianek, posiekane1 łyżka przecieru pomidorowego1 łyżka brązowego cukrusól i pieprz do smaku1 łyżka oliwy z oliwekDodatkowo350 g spaghetti, waga suchanatka do posypaniaWykonanie:Z podanych składników zrób farsz. Formuj małe kulki – klopsiki i układaj na blaszy wyłożonej pergaminem. Piecz klopsiki na 160ºC (termoobieg) przez 30 minut.W tym czasie przygotuj sos. Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie. Dodaj posiekane zioła, pomidory i przecier pomidorowy. Gotuj sos przez 10 minut, po czym zmiksuj. Dopraw sos solą i pieprzem.Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź ale zaoszczędź 100 ml wody, w której było gotowane spaghetti. Wlej wodę do sosu, wymieszaj i dodaj klopsiki, a następnie wymieszaj wszystko ze spaghetti. Posyp natką pietruszki.
Polecane przepisyIkea na swiatecznym talerzuKuchnia szwedzka- szwedzkie pulpeciki köttbullarZielone spaghetti z köttbullar czyli szwedzkimi klopsikamiSzpinakowe kopytka z klopsikami w sosie pomidorowym