ßßß Cookit - przepis na Drożdżowa babka wielkanocna

Drożdżowa babka wielkanocna

nazwa

Wykonanie

Wśród wielkanocnych wypieków nie może zabraknąć babki wielkanocnej. U mnie zawsze jest, duża drożdżowa babka wielkanocna z rodzynkami, pokryta lukrem, słodka i kusząca. Ciasto drożdżowe to moja pasja. Bardzo lubię wypiekać z drożdżami, no i ten zapach…
Drożdżowa babka wielkanocna
Składniki: na foremkę z kominkiem o pojemnosci 1 , 7 l
50 g świeżych drożdży
200 ml cukru
900 ml maki pszennej
300 ml mleka
130 g masła, stopionego
6 żółtek
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
150 g rodzynek
Lukier
300 ml cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka wody
Wykonanie:
Podgrzej mleko do temperatury 37ºC. Pokrusz drożdże i dodaj do mleka z łyżką cukru i 200 ml maki. Zrób zaczyn i pozostaw w cieple na 20 minut.
Gotowy zaczyn wymieszaj po kolei z reszta maki, sol, jajkiem, żółtkami, roztopionym masłem, skorką z cytryny i sokiem oraz rodzynki
Wyrób gładkie ciasto, które będzie dosyć klejące i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie foremkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszką manną napełnij ciastem, wygładź i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Piecz babę drożdżową na 170ºC (termoobieg) przez 30 minut. po upieczeniu pozostaw w foremce przez 10 minut, po czym wyjmij na kratkę druciana do całkowitego ostudzenia.
Utrzyj lukier z podanych składników i pokryj nim babkę.
Polecane przepisy
Szafranowy wieniec drożdżowy
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z marcepanem
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i migdałową kruszonką
Drożdżowy wieniec z jabłkami i orzechami
Źródło:http://codojedzenia.pl/drozdzowa-babka-wielkanocna