Wykonanie

Wśród wielkanocnych wypieków nie może zabraknąć babki wielkanocnej. U mnie zawsze jest, duża drożdżowa babka wielkanocna z
rodzynkami, pokryta lukrem, słodka i kusząca.
Ciasto drożdżowe to moja pasja. Bardzo lubię wypiekać z
drożdżami, no i ten zapach…

Drożdżowa babka wielkanocnaSkładniki: na foremkę z kominkiem o pojemnosci 1 , 7 l50 g świeżych
drożdży200 ml
cukru900 ml
maki pszennej300 ml
mleka130 g
masła, stopionego6
żółtek1
jajkoszczypta
soli1 łyżka
soku z cytrynyskórka otarta z jednej
cytryny150 g
rodzynekLukier300 ml
cukru pudru2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
wodyWykonanie:Podgrzej
mleko do temperatury 37ºC. Pokrusz
drożdże i dodaj do
mleka z łyżką
cukru i 200 ml
maki. Zrób zaczyn i pozostaw w cieple na 20 minut.Gotowy zaczyn wymieszaj po kolei z reszta
maki, sol,
jajkiem,
żółtkami, roztopionym
masłem,
skorką z cytryny i
sokiem oraz
rodzynkiWyrób gładkie ciasto, które będzie dosyć klejące i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.Po tym czasie foremkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną
kaszką manną napełnij
ciastem, wygładź i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.Piecz babę
drożdżową na 170ºC (termoobieg) przez 30 minut. po upieczeniu pozostaw w foremce przez 10 minut, po czym wyjmij na kratkę druciana do całkowitego ostudzenia.Utrzyj
lukier z podanych składników i pokryj nim babkę.Polecane przepisy
Szafranowy wieniec
drożdżowyCiasto drożdżowe z
rabarbarem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z marcepanem
Ciasto drożdżowe z
rabarbarem i
migdałową kruszonką
Drożdżowy wieniec z
jabłkami i
orzechami