Wykonanie

Zapraszam na
ciasto drożdżowe z marcepanem! Miało być inne
drożdżowe, ale nie miałam w domu wszystkich potrzebnych składników, za to znalazłam masę marcepanową.
Ciasto drożdżowe to takie ciasto, które mi zawsze wychodzi, nawet jeżeli mam za mało
drożdży tak jak dzisiaj.

Składniki:500 g + 2 łyżki
mąki30 g świeżych
drożdży, ja dałam tylko 10 g250 ml
mleka80 stopionego
masła50 g
cukru1
jajkoNadzienie200 g marcepanu50 zmielonych uprażonych i zmielonych
migdałów2
białka2 łyżki
cukruLukier100 ml
cukru pudru2-3 łyżki
soku z cytrynyWykonanie:
Masło rozpuść w rondelku, po czym dodaj
mleko aby się ogrzało. Rozpuść
drożdże w
mleku i
cukier. Dodaj
mąkę i zarób ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.Marcepan zetrzyj na tarce. Dodaj
białka,
cukier i zmielone
migdały i zmiksuj.Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w prostokąt i posmaruj nadzieniem.
Zwiń w rulon, natnij wzdłuż, skręć kilka
razy i ułóż w ósemkę.Posmaruj ciasto rozmąconym
jajkiem i posyp
migdałami. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.Piecz
ciasto drożdżowe na 250ºC (termoobieg) przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 175ºC i piecz jeszcze przez 30 minut.Ostygnięte ciasto polukruj.

Polecane przepisy
Ciasto drożdżowe z
rabarbarem i kruszonkąBułeczki nadziewane masą marcepanową i
gruszkąTłusty czwartek po szwedzku
Ciasto drożdżowe z
rabarbarem i
migdałową kruszonką
Drożdżowy wieniec z
jabłkami i
orzechami