ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z marcepanem

Ciasto drożdżowe z marcepanem

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na ciasto drożdżowe z marcepanem! Miało być inne drożdżowe, ale nie miałam w domu wszystkich potrzebnych składników, za to znalazłam masę marcepanową. Ciasto drożdżowe to takie ciasto, które mi zawsze wychodzi, nawet jeżeli mam za mało drożdży tak jak dzisiaj.
Składniki:
500 g + 2 łyżki mąki
30 g świeżych drożdży, ja dałam tylko 10 g
250 ml mleka
80 stopionego masła
50 g cukru
1 jajko
Nadzienie
200 g marcepanu
50 zmielonych uprażonych i zmielonych migdałów
2 białka
2 łyżki cukru
Lukier
100 ml cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Masło rozpuść w rondelku, po czym dodaj mleko aby się ogrzało. Rozpuść drożdże w mleku i cukier. Dodaj mąkę i zarób ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Marcepan zetrzyj na tarce. Dodaj białka, cukier i zmielone migdały i zmiksuj.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w prostokąt i posmaruj nadzieniem. Zwiń w rulon, natnij wzdłuż, skręć kilka razy i ułóż w ósemkę.
Posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem i posyp migdałami. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Piecz ciasto drożdżowe na 250ºC (termoobieg) przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 175ºC i piecz jeszcze przez 30 minut.
Ostygnięte ciasto polukruj.
Polecane przepisy
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Bułeczki nadziewane masą marcepanową i gruszką
Tłusty czwartek po szwedzku
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i migdałową kruszonką
Drożdżowy wieniec z jabłkami i orzechami
Źródło:http://codojedzenia.pl/ciasto-drozdzowe-z-marcepanem