Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 85 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
masło 100 gramów
cukier puder 1,5 łyżek stołowych
drożdże 25 gramów
mleko 100 mililitrów
mąka 500 gramówMus z
jabłek 100 mililitrów
jajka według uznania
cukier według uznania
jajka 1 sztuk
mąka według uznaniaWykonanie:
Masło lub
margarynę wymieszaj w misce z
cukrem i
jajkiem, tworząc puszystą masę.
Mleko podgrzej do temp. 37 st. i wlej je do rozkruszonych
drożdży. Mieszaj, aż się rozpuszczą.Do masy
maślanej dodaj rozpuszczone
drożdże, a następnie
mąkę. Wymieszaj, przykryj i pozostaw na 30 min. do wyrośnięcia - w ciepłym, z dala od przeciągów miejscu.Stolnicę posyp
mąką i wyrób ciasto, aż będzie całkiem gładkie. Następnie podziel je na 2 części.Każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek i podziel na 8 trójkątów.Na środku każdego trójkąta umieść nieco musu, a następnie zawiń trójkąty w rogaliki i ułóż je łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.przykryj je ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 min. Nagrzej piekarnik do temp. 250 st.Rogaliki posmaruj rozbełtanym
jajkiem i
cukrem. piecz je na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 8 min.Autor: amr5Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: