ßßß Cookit - przepis na Rogaliki z jabłkami

Rogaliki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 16
(z pieczeniem / smażeniem): 85 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 100 gramów
cukier puder 1,5 łyżek stołowych
drożdże 25 gramów
mleko 100 mililitrów
mąka 500 gramów
Mus z jabłek 100 mililitrów
jajka według uznania
cukier według uznania
jajka 1 sztuk
mąka według uznania
Wykonanie:
Masło lub margarynę wymieszaj w misce z cukrem i jajkiem, tworząc puszystą masę. Mleko podgrzej do temp. 37 st. i wlej je do rozkruszonych drożdży. Mieszaj, aż się rozpuszczą.
Do masy maślanej dodaj rozpuszczone drożdże, a następnie mąkę. Wymieszaj, przykryj i pozostaw na 30 min. do wyrośnięcia - w ciepłym, z dala od przeciągów miejscu.
Stolnicę posyp mąką i wyrób ciasto, aż będzie całkiem gładkie. Następnie podziel je na 2 części.
Każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek i podziel na 8 trójkątów.
Na środku każdego trójkąta umieść nieco musu, a następnie zawiń trójkąty w rogaliki i ułóż je łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
przykryj je ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 min. Nagrzej piekarnik do temp. 250 st.
Rogaliki posmaruj rozbełtanym jajkiem i cukrem. piecz je na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 8 min.
Autor: amr5
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8466/Rogaliki-z-jablkami