ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z jabłkami i kruszonką. Jak zrobić chrupiącą kruszonkę?

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką. Jak zrobić chrupiącą kruszonkę?

nazwa

Wykonanie

Nie ma to jak sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe...
Kiedyś unikałam tego ciasta jak ognia. Albo jak wody ;) Pływać nie umiem do tej pory, ale za to przed ciastem drożdżowym już nie uciekam :)
Tak więc, mam nadzieję, że po raz ostatni w tym miesiącu ;) wypiek z jabłkami w roli głównej. Jeśli umieszczę jeszcze jeden taki, to przecież przestaniecie do mnie zaglądać! :)
Składniki: na wykonanie jabłek : znajdziecie tutaj - klik - pamiętajcie tylko o zmniejszeniu porcji składników, jeśli robicie bułeczki tylko z tego przepisu. Ja miałam akurat resztkę po szarlotce, więc wykorzystałam, żeby się nie zmarnowało.
na ciasto:
250 gramów mąki
1 jajko
45 gramów cukru
15 gramów masła
20 gramów świeżych drożdży
125 ml mleka na kruszonkę:
50 gramów mąki
50 gramów masła
50 gramów cukru pudru (tutaj podpowiedź jak zrobić cukier puder gdyby się okazało, że Wam zabrakło)
Kruszonka tuż po wyjęciu bułeczek z piecyka będzie mokra. Ale jak bułki wystygną - będzie chrupiąca i przepyszna!
Najpierw należy przygotować jabłka - klik
Jak zrobić smaczną i chrupiącą kruszonkę? Składniki na kruszonkę - mąkę, masło i cukier puder - przekładamy do miseczki i mieszamy w taki sposób, jakbyśmy bawili się piaskiem przesypując go przez palce - kruszonka ma być sypka. Na początku musicie masło trochę rozdrobnić palcami tak, żeby było w każdym miejscu miski, a nie w jednym, np. na środku. Jeśli będziecie obchodzić się ze składnikami tak, jak w dzieciństwie robiliście babki z piasku :) to nic Wam nie wyjdzie. Wszystko się sklei i powstanie jedna wielka klucha... Trzeba to robić delikatnie
Po wymieszaniu wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
Teraz ciasto. Robimy niemal identycznie jak przy warstwowej szarlotce : roztopić masło i ostudzić
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku
W misce wymieszać mąkę z ukrem, dodać jajko, masło i drożdże z mlekiem
Ugniatamy ciasto smarując co jakiś czas dłonie olejem - wówczas ciasto nie będzie się lepiło do rąk. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C
Gdy ciasto urośnie - formujemy 7 okrągłch bułeczek...
... lekko je spłaszczając po środku
Umieszczamy na środku każdej bułeczki porcję jabłek...
... i posypujemy kruszonką
Wkładamy do piekarnika na 25 minut (u mnie termoobieg)
Po upieczeniu odstawimy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem
Zamiast kupować w cukierni, to do szkoły dajemy dziecku nasz wypiek :) A w pracy robimy smaka koleżankom i kolegom :)
Smacznego :)
W myśl akcji:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/11/drozdzowki-z-jabkami-i-kruszonka-jak.html