Wykonanie
Nie ma to jak sprawdzony przepis na
ciasto drożdżowe...Kiedyś unikałam tego ciasta jak ognia. Albo jak
wody ;) Pływać nie umiem do tej
pory, ale za to przed
ciastem drożdżowym już nie uciekam :)Tak więc, mam nadzieję, że po raz ostatni w tym miesiącu ;) wypiek z
jabłkami w roli głównej. Jeśli umieszczę jeszcze jeden taki, to przecież przestaniecie do mnie zaglądać! :)
Składniki: na wykonanie
jabłek : znajdziecie tutaj - klik - pamiętajcie tylko o zmniejszeniu porcji składników, jeśli robicie bułeczki tylko z tego przepisu. Ja miałam akurat resztkę po szarlotce, więc wykorzystałam, żeby się nie zmarnowało.
na ciasto:250 gramów
mąki1
jajko45 gramów
cukru15 gramów
masła20 gramów świeżych
drożdży125 ml
mleka na kruszonkę:50 gramów
mąki50 gramów
masła50 gramów
cukru pudru (tutaj podpowiedź jak zrobić
cukier puder gdyby się okazało, że Wam zabrakło)Kruszonka tuż po wyjęciu bułeczek z piecyka będzie mokra. Ale jak
bułki wystygną - będzie chrupiąca i przepyszna!
Najpierw należy przygotować
jabłka - klikJak zrobić smaczną i chrupiącą kruszonkę? Składniki na kruszonkę -
mąkę,
masło i
cukier puder - przekładamy do miseczki i mieszamy w taki sposób, jakbyśmy bawili się piaskiem przesypując go przez palce - kruszonka ma być sypka. Na początku musicie
masło trochę rozdrobnić palcami tak, żeby było w każdym miejscu miski, a nie w jednym, np. na środku. Jeśli będziecie obchodzić się ze składnikami tak, jak w dzieciństwie robiliście babki z piasku :) to nic Wam nie wyjdzie. Wszystko się sklei i powstanie jedna wielka klucha... Trzeba to robić delikatnie
Po wymieszaniu wkładamy do lodówki na ok. 30 minutTeraz ciasto. Robimy niemal identycznie jak przy warstwowej szarlotce : roztopić
masło i ostudzić
Drożdże rozpuścić w ciepłym
mlekuW misce wymieszać
mąkę z
ukrem, dodać
jajko,
masło i
drożdże z
mlekiemUgniatamy ciasto smarując co jakiś czas dłonie
olejem - wówczas ciasto nie będzie się lepiło do rąk. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięciaPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni CGdy ciasto urośnie - formujemy 7 okrągłch bułeczek...
... lekko je spłaszczając po środkuUmieszczamy na środku każdej bułeczki porcję
jabłek...
... i posypujemy kruszonką
Wkładamy do piekarnika na 25 minut (u mnie termoobieg)Po upieczeniu odstawimy do wystygnięcia i posypujemy
cukrem pudremZamiast kupować w
cukierni, to do szkoły dajemy dziecku nasz wypiek :) A w pracy robimy
smaka koleżankom i kolegom :)
Smacznego :)W myśl akcji: