Bardzo lubię proste i szybkie ciasto z owocami, które mogę skręcić na poczekaniu. Dzisiaj chodziło za mną właśnie takie ciasto. Po drodze z pracy kupiłam nektarynki i jagody. Po przyjściu do domu od razu wzięłam się za ciasto. Ciasto wyszło bardzo smaczne, a to za sprawą kokosowegocukru.Ostatnio mieliśmy dyskusję w pracy co takiego dobrego może być w nierafinowanym, organicznym cukrze. Cukier jak każdy….nie, nie właśnie, że nie! Cukierkokosowy w porównaniu do zwykłego cukru ma o wiele niższą wartość glykemiczną, a poza tym jest bogaty w witaminy i minerały. Kokosowycukier jest produkowany z kwiatów drzewa palmowego i ma bardzo fajny smak podobny do karmelu. Idealny cukier do ciasta z owocami.Ciasto z nektarynkami i jagodamiSkładniki:150 g masła, miękkiego200 g kokosowegocukru2 duże jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka waniliowego ekstraktu200 g pszennej mąki2 nektarynki150 ml jagód2 łyżki cukru pudru do posypaniaUtrzyj masło z cukrem i waniliowym ekstraktem. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując masę. Przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do masy mieszając łyżką. Rozprowadź masę w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój nektarynki w plasterki i wciśnij w ciasto. Posyp całość jagodami, lekko dociśnij. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na 175ºC (u mnie termoobieg)przez 30 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.Polecane przepisyProste ciasto z rabarbaremCiasto śliwkowe inaczejCiasto migdałowe z agrestemCiasto kokosowe z agrestemCrumble z malinami i mascarpone