Wykonanie
Bardzo smaczne i szybkie ciacho z dodatkiem
rabarbaru. Muszę Was ostrzec, że znika jeszcze ciepłe! Bez wątpienia wpisze się na stałe w moje menu, szczególnie kiedy trzeba upiec coś w ostatniej chwili ;). Z ochotą wypróbuję też wersję tego ciasta z dodatkiem
truskawek lub
borówek. Dzięki Dusiu za ten przepis!Moja osobista rada: nie wbijajcie
rabarbaru zbyt mocno w ciasto, bo w trakcie pieczenia się zapadnie, gdy ciasto wyrośnie, jak to widać u mnie na zdjęciach.;))

Składniki(dwie foremki: kwadratowa 20x20cm i keksówka 10x20cm):

4
jajkaszklanka
cukru kokosowego + 2 łyżki(można zastąpić
białym cukrem)200 g
masła2 szklanki
mąki pszennejłyżeczka
proszku do pieczenia3-4 łodygi
rabarbarucukier puderdodatkowo: karmel i
wanilia do deserów w młynkuPrzygotowanie:
Masło roztapiamy i studzimy.
Jajka miksujemy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą wcześniej
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką. Dolewamy ostudzone
masło i mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę o wym. 30x20cm wyłożoną papierem do pieczenia (lub jak w moim przypadku do dwóch mniejszych foremek).
Rabarbar kroimy na kawałki i układamy na cieście bardzo lekko dociskając. Posypujemy dwoma łyżkami
cukru pudru. Pieczemy 40-45min w 170 st. C. Przed podaniem posypujemy karmelem i
wanilią do deserów z młynka. Smacznego!

