ßßß
Składniki (tortownica 23 cm):1/4 szklanki stopionego masła1/3 szklanki mleka2 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej tortowej1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej2 łodygi rabarbaru1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z waniliicukier puder - do posypaniamasło i mąka krupczatka - do przygotowania tortownicyPiekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Tortownicę wysmarować masłem i posypać mąką krupczatką.Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Mikserem ubić jajka z cukrem na puszystą i jasną pianę. Dodać masło, mleko, ekstrakt i znów zmiksować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia - zmiksować krótko do połączenia składników. Wlać ciasto do wcześniej przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć rabarbar i piec w piekarniku około 35 minut. Po wyciągnięciu z pieca lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.Smacznego :-)