Wykonanie
Szybkie i bardzo smaczne ciasto z
rabarbarem. Jeśli chodzi o słodkości to nie przychodzą mi do głowy żadne historyjki. Wszystko sprowadza się do łakomstwa i tyle :-D
Składniki (tortownica 23 cm):1/4 szklanki stopionego
masła1/3 szklanki
mleka2
jajka3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej tortowej1/2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej2 łodygi
rabarbaru1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
waniliicukier puder - do posypania
masło i
mąka krupczatka - do przygotowania tortownicyPiekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Tortownicę wysmarować
masłem i posypać
mąką krupczatką.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Mikserem ubić
jajka z
cukrem na puszystą i jasną pianę. Dodać
masło,
mleko, ekstrakt i znów zmiksować. Dodać
mąkę i
proszek do pieczenia - zmiksować krótko do połączenia składników. Wlać ciasto do wcześniej przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć
rabarbar i piec w piekarniku około 35 minut. Po wyciągnięciu z pieca lekko przestudzić i posypać
cukrem pudrem.Smacznego :-)