ßßß Cookit - przepis na Ciasto śliwkowe,ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto śliwkowe,ciasto ucierane ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Ciasto śliwkowe inaczej
Co prawda moja rodzina nie jest na diecie bezglutenowej to od czasu do czasu lubię wypróbować przepis na wypieki z alternatywnych mąk. Dzisiaj kolejna próba zaspokojenia mojej ciekawości, ciasto śliwkowe . Nigdy jeszcze nie piekłam ciasta z mąki gryczanej, więc koniecznie musiałam wypróbować. Wybór padł na ciasto ze śliwkami, bo przecież teraz sezon na śliwki.
Muszę przyznać, że ciasto ze śliwkami wyszło bardzo udane i smaczne. Mąka gryczana jest bardzo delikatna w smaku i na pewno jeszcze nie jeden raz użyję ją w moich wypiekach.
Przepis na ciasto śliwkowe
Składniki:
100 g mąki gryczanej
50 g zmielonych migdałów
50 g mąki ryżowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
180 g masła
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
150 g cukru muscovado
8 dużych śliwek
cukier puder do posypania, według uznania
Utrzyj masło z cukrem i waniliowym ekstraktem na puszysto. Zacznij dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. W osobnym naczyniu połącz obie mąki z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Dodaj do masy maślano jajecznej delikatnie mieszając.
Wyłóż ciasto do okrągłej formy, u mnie o średnicy 26 cm. Formę wysmaruj masłem lub wyłóż pergaminem. Powierzchnię ciasta wygładź. Śliwki pokrój na ćwiartki i ułóż na cieście lekko dociskając. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym na 160ºC na termoobiegu ( bez termoobiegu 15 stopni więcej) , przez około 35 – 40 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Polecane przepisy
Ciasto migdałowe z agrestem
Piegusek na białkach ze śliwkami
Puszyste brioszki ze śliwkami
Źródło:http://codojedzenia.pl/ciasto-sliwkowe-inaczej