ßßß
Przepis na ciasto śliwkoweSkładniki:100 g mąki gryczanej50 g zmielonych migdałów50 g mąki ryżowej2 łyżeczki proszku do pieczenia3 jajka180 g masła1 łyżeczka waniliowego ekstraktu150 g cukru muscovado8 dużych śliwekcukier puder do posypania, według uznania
Utrzyj masło z cukrem i waniliowym ekstraktem na puszysto. Zacznij dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. W osobnym naczyniu połącz obie mąki z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Dodaj do masy maślano jajecznej delikatnie mieszając.Wyłóż ciasto do okrągłej formy, u mnie o średnicy 26 cm. Formę wysmaruj masłem lub wyłóż pergaminem. Powierzchnię ciasta wygładź. Śliwki pokrój na ćwiartki i ułóż na cieście lekko dociskając. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym na 160ºC na termoobiegu ( bez termoobiegu 15 stopni więcej) , przez około 35 – 40 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Polecane przepisyCiasto migdałowe z agrestemPiegusek na białkach ze śliwkamiPuszyste brioszki ze śliwkami