Wykonanie
Ciasto
śliwkowe inaczejCo prawda moja rodzina nie jest na diecie bezglutenowej to od czasu do czasu lubię wypróbować przepis na wypieki z alternatywnych mąk. Dzisiaj kolejna próba zaspokojenia mojej ciekawości, ciasto
śliwkowe . Nigdy jeszcze nie piekłam ciasta z
mąki gryczanej, więc koniecznie musiałam wypróbować. Wybór padł na ciasto ze
śliwkami, bo przecież teraz sezon na
śliwki.Muszę przyznać, że ciasto ze
śliwkami wyszło bardzo udane i smaczne.
Mąka gryczana jest bardzo delikatna w smaku i na pewno jeszcze nie jeden raz użyję ją w moich wypiekach.

Przepis na ciasto
śliwkoweSkładniki:100 g
mąki gryczanej50 g zmielonych
migdałów50 g
mąki ryżowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3
jajka180 g
masła1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu150 g
cukru muscovado8 dużych
śliwekcukier puder do posypania, według uznania

Utrzyj
masło z
cukrem i
waniliowym ekstraktem na puszysto. Zacznij dodawać po jednym
jajku, cały czas ucierając. W osobnym naczyniu połącz obie
mąki z
proszkiem do pieczenia i zmielonymi
migdałami. Dodaj do masy
maślano jajecznej delikatnie mieszając.Wyłóż ciasto do okrągłej formy, u mnie o średnicy 26 cm. Formę wysmaruj
masłem lub wyłóż pergaminem. Powierzchnię ciasta wygładź.
Śliwki pokrój na ćwiartki i ułóż na cieście lekko dociskając. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym na 160ºC na termoobiegu ( bez termoobiegu 15 stopni więcej) , przez około 35 – 40 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Przed podaniem posyp
cukrem pudrem.

Polecane przepisyCiasto
migdałowe z
agrestemPiegusek na białkach ze
śliwkamiPuszyste brioszki ze
śliwkami