ßßß
Składniki: na formę o średnicy ok. 22 cm4 mandarynki (ze skórką)200 g migdałów (bez skórki)250 g miękkiego masła1 łyżeczka ekstraktu waniliowego195 g cukru3 duże jajka165 g polenty1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier puder i mandarynki do przybrania (opcjonalnie)Wykonanie:Migdały mielimy na pyłek, polentę przesypujemy na suchą rozgrzaną patelnię i chwilę podprażamy.Do rondelka wkładamy mandarynki, zalewamy zimną wodą, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Odsączamy i ponownie zalewamy zimną wodą, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Jeszcze raz odsączamy i pozostawiamy do przestygnięcia (do temperatury pokojowej). Następnie kroimy je na kawałki, wyjmujemy pestki i mielimy na pulpę (razem ze skórką).Masło ucieramy z cukrem, ekstraktem waniliowym w dużej misce, dopóki nie będzie puszyste. Dodajemy jajka i całość ubijamy, aż składniki się połączą. Dodajemy polentę, pulpe mandarynkową, zmielone migdały, proszek do pieczenia i łączymy.Głęboką foremkę o średnicy około 22 cm natłuszczamy i wylewamy do niej ciasto.Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Ciasto pieczemy przez godzinę, następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160°C i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika, odstawiamy na 15 minut do przestygnięcia i podajemy. Przed podaniem możemy przyozdobić pokrojonymi mandarynkami i posypać cukrem pudrem.Smacznego!