Wykonanie
To jedno z tych ciast, które świetnie smakują do popołudniowej
herbaty. Łatwych i szybkich w wykonaniu, zrobionych z prostych składników, ale równocześnie smacznych i skutecznie zaspakajających ochotę na coś słodkiego. Poza tym, mimo swojej prostoty, ciasto wygląda ładnie i bardzo "domowo". Możecie je zrobić z większością
owoców sezonowych -
malinami,
wiśniami,
truskawkami,
czereśniami,
śliwkami,
brzoskwiniami,
morelami,
borówkami... - i w każdej wersji będzie dobre.Składniki :300 g
mąki pszennej3 łyżki
cukru pudru100 g
masła2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 budynie
waniliowe bez
cukru3/4 litra
mleka4 łyżki
cukru500 g
śliwekcukier puderkruche ciasto : Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C.
Mąkę przesiewamy z
cukrem pudrem i
proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone zimne
masło i wyrabiamy ciasto do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy
jajka i szybko zagniatamy, do uzyskania gładkiego ciasta. 1/3 ciasta owijamy folią aluminiową i wkładamy do zamrażalnika. Resztą ciasta wykładamy dna małych foremek, lub jednej większej, uprzednio wysmarowanych tłuszczem i wysypanych
tartą bułką.Na wierzch ciasta, na papier do pieczenia wysypujemy
fasolę, co zapobiegnie nam rośnięciu ciasta. Tak przygotowane tartaletki wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia, a w międzyczasie przygotowujemy masę budyniową i
śliwki.wierzch : zagotowujemy 0,6 litra
mleka. W pozostałym
mleku rozprowadzamy proszek budyniowy i
cukier. Umyte i osuszone
śliwki kroimy na połówki, wyjmujemy pestki.Przygotowany
budyń rozsmarowujemy na cieście i przykrywamy
owocami (ja ułożyłam po 4 połówki
śliwek na każdym
ciastku. Na wierzch kruszymy ciasto, które chłodziło się w zamrażalniku. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, oprószamy
cukrem pudrem.