Wykonanie
            To jedno z tych ciast, które świetnie smakują do popołudniowej 
herbaty. Łatwych i szybkich w wykonaniu, zrobionych z prostych składników, ale równocześnie smacznych i skutecznie zaspakajających ochotę na coś słodkiego. Poza tym, mimo swojej prostoty, ciasto wygląda ładnie i bardzo "domowo". Możecie je zrobić z większością 
owoców sezonowych - 
malinami, 
wiśniami, 
truskawkami, 
czereśniami, 
śliwkami, 
brzoskwiniami, 
morelami, 
borówkami... - i w każdej wersji będzie dobre.Składniki :300 g 
mąki pszennej3 łyżki 
cukru pudru100 g 
masła2 
jajka1 łyżeczka 
proszku do pieczenia2 budynie 
waniliowe bez 
cukru3/4 litra 
mleka4 łyżki 
cukru500 g 
śliwekcukier puder
kruche ciasto : Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. 
Mąkę przesiewamy z 
cukrem pudrem i 
proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone zimne 
masło i wyrabiamy ciasto do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy 
jajka i szybko zagniatamy, do uzyskania gładkiego ciasta. 1/3 ciasta owijamy folią aluminiową i wkładamy do zamrażalnika. Resztą ciasta wykładamy dna małych foremek, lub jednej większej, uprzednio wysmarowanych tłuszczem i wysypanych 
tartą bułką.Na wierzch ciasta, na papier do pieczenia wysypujemy 
fasolę, co zapobiegnie nam rośnięciu ciasta. Tak przygotowane tartaletki wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia, a w międzyczasie przygotowujemy masę budyniową i 
śliwki.wierzch : zagotowujemy 0,6 litra 
mleka. W pozostałym 
mleku rozprowadzamy proszek budyniowy i 
cukier. Umyte i osuszone 
śliwki kroimy na połówki, wyjmujemy pestki.Przygotowany 
budyń rozsmarowujemy na cieście i przykrywamy 
owocami (ja ułożyłam po 4 połówki 
śliwek na każdym 
ciastku. Na wierzch kruszymy ciasto, które chłodziło się w zamrażalniku. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, oprószamy 
cukrem pudrem.