Wykonanie
Zapraszam na pyszne ciasto
migdałowe z
agrestem . Rano oberwaliśmy
agrest w ogródku. Nie było tego zbyt dużo, bo krzewy jeszcze
młode, ale na ciasto
agrestowe starczyło z powodzeniem, a nawet dwa!Dzisiaj pierwsze ciasto
agrestowe w tym roku, ciasto ucierane, ciasto
migdałowe z dwukolorowym
agrestem. Bardzo puszyste i aromatyczne. Typowe letnie ciasto z
owocami.

Przepis na ciasto
migdałowe z
agrestemSkładniki: na blaszkę o rozmiarach 18 cm x 30 cm400 ml
mąki pszennej200 ml zmielonych
migdałów250 ml
cukru4
jajka150 g
masła, miękkiego1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
ziemniaczanej mąki½ kg
agrestu, u mnie żółty i czerwony3 łyżki posiekanych
migdałówodrobina
solicukier puder do posypania

Utrzyj
masło z
cukrem,
solą i
wanilią do białości. Dodaj po jednym
jajku cały czas ucierając. W osobnej misce wymieszaj przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i zmielone
migdały. Dodaj teraz do masy
maślano jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.Wyłóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem, wygładź i posyp odszypułkowanym
agrestem. Lekko dociśnij.
Agrest można dodatkowo posypać
cukrem.
Migdały pokrój wzdłuż i posyp nimi ciasto. Piecz ciasto na 160ºC z termoobiegiem (bez termoobiegu na 175ºC) przez około 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.

Ostudzone ciasto posyp
cukrem pudrem.Polecane przepisyProste ciasto z
rabarbarem