ßßß
Przepis na ciasto migdałowe z agrestemSkładniki: na blaszkę o rozmiarach 18 cm x 30 cm400 ml mąki pszennej200 ml zmielonych migdałów250 ml cukru4 jajka150 g masła, miękkiego1 łyżeczka waniliowego ekstraktu2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka ziemniaczanej mąki½ kg agrestu, u mnie żółty i czerwony3 łyżki posiekanych migdałówodrobina solicukier puder do posypania
Utrzyj masło z cukrem, solą i wanilią do białości. Dodaj po jednym jajku cały czas ucierając. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Dodaj teraz do masy maślano jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.Wyłóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem, wygładź i posyp odszypułkowanym agrestem. Lekko dociśnij. Agrest można dodatkowo posypać cukrem. Migdały pokrój wzdłuż i posyp nimi ciasto. Piecz ciasto na 160ºC z termoobiegiem (bez termoobiegu na 175ºC) przez około 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.Polecane przepisyProste ciasto z rabarbarem