ßßß Cookit - przepis na Serca z malinowym lukrem

Serca z malinowym lukrem

nazwa

Wykonanie

Puszyste, lekkie ciasteczka, które można przygotować nie tylko na Walentynki :-). Są delikatne jak babeczki lub małe kawałki ciasta. Można wykorzystać do nich formę do płytkich ciasteczek np. metalową do 'whoopie pies' lub silikonową w innych kształtach. Są bardzo smaczne i pięknie wyglądają w malinowym lukrze, choć można je udekorować np. polewą czekoladową :-).
Składniki na 24 sztuki:
120 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
4 duże jajka
130 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
50 g zmielonych migdałów
30 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać z migdałami.
W misie miksera umieścić jajka (w całości) i cukier. Ubić, do otrzymania puszystej i lekkiej piany (jajka nawet trzykrotnie zwiększą swoją objętość). Dodać ekstrakt z wanilii i ubić. Powoli dodawać przestudzone (może być lekko ciepłe) masło, cały czas ubijając. Dodać suche składniki, wymieszać szpatułką do połączenia.
Formę do serduszek (forma do ciastek typu 'whoopie pies') wysmarować masłem, oprószyć mąką, nadmiar mąki strzepać. Każde serce w foremce wypełnić do 3/4 objętości.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 13 minut, w zależnosci od wielkości foremki do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w foremce, następnie przenieść na metalową kratkę. Ciasteczka rosną z lekką górką.
Lukier malinowy:
6 - 8 łyżek soku z malin (najlepiej świeżo wyciśniętego ze świeżych lub mrożonych owoców)
2 szklanki cukru pudru
W naczynu rozetrzeć składniki na lukier rózgą kuchenną lub grzbietem łyżki. Serca maczać w lukrze tylko do połowy. Na jeszcze płynny lukier kłaść kawałki malin. Odstawić do zastygnięcia lukru.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/serca-z-malinowym-lukrem