Wykonanie

Puszyste, lekkie
ciasteczka, które można przygotować nie tylko na Walentynki :-). Są delikatne jak babeczki lub małe kawałki ciasta. Można wykorzystać do nich formę do płytkich
ciasteczek np. metalową do 'whoopie pies' lub silikonową w innych kształtach. Są bardzo smaczne i pięknie wyglądają w
malinowym lukrze, choć można je udekorować np.
polewą czekoladową :-).Składniki na 24 sztuki:120 g
masła, roztopionego i lekko przestudzonego4 duże
jajka130 g drobnego
cukru do wypieków100 g
mąki pszennej50 g zmielonych
migdałów30 g
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną przesiać z
kakao i
proszkiem do pieczenia, wymieszać z
migdałami.W misie miksera umieścić
jajka (w całości) i
cukier. Ubić, do otrzymania puszystej i lekkiej piany (
jajka nawet trzykrotnie zwiększą swoją objętość). Dodać ekstrakt z
wanilii i ubić. Powoli dodawać przestudzone (może być lekko ciepłe)
masło, cały czas ubijając. Dodać suche składniki, wymieszać szpatułką do połączenia.Formę do serduszek (forma do
ciastek typu 'whoopie pies') wysmarować
masłem, oprószyć
mąką, nadmiar
mąki strzepać. Każde
serce w foremce wypełnić do 3/4 objętości.Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 13 minut, w zależnosci od wielkości foremki do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w foremce, następnie przenieść na metalową kratkę.
Ciasteczka rosną z lekką górką.
Lukier malinowy:6 - 8 łyżek soku z
malin (najlepiej świeżo wyciśniętego ze świeżych lub
mrożonych owoców)2 szklanki
cukru pudruW naczynu rozetrzeć składniki na
lukier rózgą kuchenną lub grzbietem łyżki.
Serca maczać w lukrze tylko do połowy. Na jeszcze płynny
lukier kłaść kawałki
malin. Odstawić do zastygnięcia lukru.Smacznego :-).