ßßß
Nasza polska specjalność - długi weekend - trwa w najlepsze. Nagromadzenie wolnych dni cudownie sprzyja kulinarnej rozpuście. Nie wiem jak u Was, ale u mnie, z takiej okazji, nie mogło zabraknąć.. ciasta :-). Jogurtowe z bardzo dużą zawartością kakao i najpyszniejszymi owocami na świecie powstało w czwartek na zamówienie mojego syna, wielbiciela malin i czekolady. A skoro dziś możemy je jedynie powspominać, to znak, że pora brać się za następne :-). Drożdżowe Bułeczki ze Śliwką już pięknie wyrastają na kuchennym blacie...:-)Sobota bez ciasta??? Niedziela bez ciasta??? A w życiu!!!
źródło: domowy brulion z przepisamiSkładniki na tortownicę o śr. 24-26 cm - powinny być w temperaturze pokojowej:ok. 400g malin260g mąki pszennej30g naturalnego kakao240g jogurtu naturalnego130g cukru125g masła3 nieduże jaja1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka ekstraktu z waniliicukier puder do posypania po upieczeniu - opcjonalnieWykonanie:Do jednego naczynia przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Masło ucieramy z cukrem przez kilka minut, a następnie nie przerywając wbijamy kolejno jaja. Potem naprzemiennie dodajemy przesiane produkty i jogurt naturalny. Na koniec wlewamy ekstrakt z wanilii. Ciasto wylewamy do formy. Na wierzchu układamy maliny.Pieczemy ca 50 minut w temperaturze 160C. Po wystudzeniu możemy oprószyć cukrem pudrem.
Życzę Wam Smacznego! :-)