Wykonanie
Nasza polska specjalność - długi weekend - trwa w najlepsze. Nagromadzenie wolnych dni cudownie sprzyja kulinarnej rozpuście. Nie wiem jak u Was, ale u mnie, z takiej okazji, nie mogło zabraknąć.. ciasta :-).
Jogurtowe z bardzo dużą zawartością
kakao i najpyszniejszymi
owocami na świecie powstało w czwartek na zamówienie mojego syna, wielbiciela
malin i
czekolady. A skoro dziś możemy je jedynie powspominać, to znak, że
pora brać się za następne :-).
Drożdżowe Bułeczki ze
Śliwką już pięknie wyrastają na kuchennym blacie...:-)Sobota bez ciasta??? Niedziela bez ciasta??? A w życiu!!!
źródło: domowy brulion z przepisamiSkładniki na tortownicę o śr. 24-26 cm - powinny być w temperaturze pokojowej:ok. 400g
malin260g
mąki pszennej30g naturalnego
kakao240g
jogurtu naturalnego130g
cukru125g
masła3 nieduże
jaja1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka ekstraktu z
waniliicukier puder do posypania po upieczeniu - opcjonalnieWykonanie:Do jednego naczynia przesiewamy
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
sodę.
Masło ucieramy z
cukrem przez kilka minut, a następnie nie przerywając wbijamy kolejno
jaja.
Potem naprzemiennie dodajemy przesiane produkty i
jogurt naturalny. Na koniec wlewamy ekstrakt z
wanilii. Ciasto wylewamy do formy. Na wierzchu układamy
maliny.Pieczemy ca 50 minut w temperaturze 160C. Po wystudzeniu możemy oprószyć
cukrem pudrem.
Życzę Wam Smacznego! :-)