ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe z rumem najlepsze

Ciasto marchewkowe z rumem najlepsze

nazwa

Wykonanie

Jestem fanką ciasta marchewkowego! Niedawno upiekłam ciasto marchewkowe według przepisu Nigellii, które jest obecnie moim najlepszym marchewkowym ciastem. Ciasto jest również mocno migdałowe, bo zamiast tradycyjnej mąki upiekłam je ze zmielonymi migdałami, a więc ciasto bezglutenowe .
Jak widzicie na zdjęciach ciasto jest bardzo wilgotne, lekkie i puszyste. Z dodatkiem bitej śmietany po prostu raj dla smakowych kubków. Lubicie ciasto marchewkowe to polecam również ucierane ciasto marchewkowe, a dla wszystkich tych co nie lubią marchewki ciasto z cukinią .
Przepis na ciasto marchewkowe z rumem
Składniki: na foremkę o rozmiarach 18cm x 25cm
3 łyżki migdałów, pokrojonych w słupki, do posypania wierzchu ciasta
250 g marchwi, drobno utartej
75 g rodzynek
4 łyżki ciemnego rumu
150 g cukru
3 jajka
125 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g migdałów, zmielonych
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
starta skórka i sok z jednej limonki
Dodatkowo
mascarpone lub bita śmietana
cukier puder do smaku
sok z limonki do smaku
Wykonanie:
Rodzynki zalej rumem i pozostaw na 30 minut. Rodzynki wciągną prawie cały rum.
Mokre i suche składniki wymieszaj w osobnych miskach, a następnie połącz razem delikatnie łyżką. Dodaj rodzynki i rum i wymieszaj.
Przełóż masę do formy wyłożonej pergaminem, wygładź i posyp migdałami.
Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez 35 minut.
Podawaj z dodatkiem kremu mascarpone lub bitą śmietaną.
Polecane przepisy
Ciasto migdałowe i sos imbirowy
Bardzo wilgotne ciasto owocowe
Ciasto ucierane przepyszne
Niedzielne ciasto do kawy
Źródło:http://codojedzenia.pl/ciasto-marchewkowe-z-rumem-najlepsze