Wykonanie
Jestem fanką ciasta
marchewkowego! Niedawno upiekłam ciasto
marchewkowe według przepisu Nigellii, które jest obecnie moim najlepszym
marchewkowym ciastem. Ciasto jest również mocno
migdałowe, bo zamiast tradycyjnej
mąki upiekłam je ze zmielonymi
migdałami, a więc ciasto bezglutenowe .

Jak widzicie na zdjęciach ciasto jest bardzo wilgotne, lekkie i puszyste. Z dodatkiem
bitej śmietany po prostu raj dla
smakowych kubków. Lubicie ciasto
marchewkowe to polecam również ucierane ciasto
marchewkowe, a dla wszystkich tych co nie lubią
marchewki ciasto z
cukinią .Przepis na ciasto
marchewkowe z
rumemSkładniki: na foremkę o rozmiarach 18cm x 25cm3 łyżki
migdałów, pokrojonych w słupki, do posypania wierzchu ciasta250 g
marchwi, drobno utartej75 g
rodzynek4 łyżki ciemnego
rumu150 g
cukru3
jajka125 ml
oleju1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego250 g
migdałów, zmielonych¼ łyżeczki
gałki muszkatołowejstarta skórka i sok z jednej
limonkiDodatkowo
mascarpone lub
bita śmietanacukier puder do smaku
sok z limonki do smakuWykonanie:
Rodzynki zalej
rumem i pozostaw na 30 minut.
Rodzynki wciągną prawie cały
rum.Mokre i suche składniki wymieszaj w osobnych miskach, a następnie połącz razem delikatnie łyżką. Dodaj
rodzynki i
rum i wymieszaj.Przełóż masę do formy wyłożonej pergaminem, wygładź i posyp
migdałami.Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez 35 minut.Podawaj z dodatkiem kremu
mascarpone lub
bitą śmietaną.

Polecane przepisyCiasto
migdałowe i sos
imbirowyBardzo wilgotne ciasto
owocoweCiasto ucierane przepyszneNiedzielne ciasto do
kawy