ßßß
Jak widzicie na zdjęciach ciasto jest bardzo wilgotne, lekkie i puszyste. Z dodatkiem bitej śmietany po prostu raj dla smakowych kubków. Lubicie ciasto marchewkowe to polecam również ucierane ciasto marchewkowe, a dla wszystkich tych co nie lubią marchewki ciasto z cukinią .Przepis na ciasto marchewkowe z rumemSkładniki: na foremkę o rozmiarach 18cm x 25cm3 łyżki migdałów, pokrojonych w słupki, do posypania wierzchu ciasta250 g marchwi, drobno utartej75 g rodzynek4 łyżki ciemnego rumu150 g cukru3 jajka125 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu waniliowego250 g migdałów, zmielonych¼ łyżeczki gałki muszkatołowejstarta skórka i sok z jednej limonkiDodatkowomascarpone lub bita śmietanacukier puder do smakusok z limonki do smakuWykonanie:Rodzynki zalej rumem i pozostaw na 30 minut. Rodzynki wciągną prawie cały rum.Mokre i suche składniki wymieszaj w osobnych miskach, a następnie połącz razem delikatnie łyżką. Dodaj rodzynki i rum i wymieszaj.Przełóż masę do formy wyłożonej pergaminem, wygładź i posyp migdałami.Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez 35 minut.Podawaj z dodatkiem kremu mascarpone lub bitą śmietaną.
Polecane przepisyCiasto migdałowe i sos imbirowyBardzo wilgotne ciasto owocoweCiasto ucierane przepyszneNiedzielne ciasto do kawy