ßßß Cookit - przepis na Ciasto Tiramisu

Ciasto Tiramisu

nazwa

Wykonanie

Ostatnio miałam ochotę na tiramisu, więc je zrobiłam. Jednak nie chciałam takiego z ciastkami, zastąpiłam je cienkim biszkoptem, takim jakiego używam do rolad. Do kremu nie dałam też jajek, bo trochę boję się jeść je na surowo.
M, który akurat miał imieniny był zadowolony, bo kawę uwielbia ;) Następnym razem ciasto nasączę hojniej żeby było jeszcze bardziej kawowe.
M dodał jeszcze, że uwielbia mascarpone, ale to też już wiedziałam ;)
Ciasto:
5 jajek
80g cukru
80 g mąki
Do nasączenia:
10 g kawy naturalnej
120 ml wrzątku
30 ml rumu
Krem:
170 ml śmietany kremówki (double cream)
500 g mascarpone
50 g cukru pudru
25 g cukru z wanilią
Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka utrzyj z 2 łyżkami cukru na kremowa masę. Ciągle ucierając połącz z resztą cukru i następnie z przesianą mąką. Delikatnie wymieszaj z pianą z białek. Przelej do blachy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 - 15 minut w 220 stopniach. Ciasto po wyjęciu z piekarnika przełóż na ściereczkę (papierem do góry), ściągnij papier i przetnij je na pół. Pozostaw do ostudzenia - zajmie to ok 20 - 30 minut.
Kawę zalej wrzącą wodą i przestudź, kiedy ostygnie przecedź i wymieszaj z rumem.
Śmietanę ubij z cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
Dodaj ser mascarpone i lekko zmiksuj.
Ciasto nasącz kawą, posmaruj połową kremu, przykryj drugą częścią ciasta i powtórz. Wierzch posyp startą czekoladą. Schłódź.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/09/ciasto-tiramisu.html