ßßß
Ciasto:5 jajek80g cukru80 g mąkiDo nasączenia:10 g kawy naturalnej120 ml wrzątku30 ml rumuKrem:170 ml śmietany kremówki (double cream)500 g mascarpone50 g cukru pudru25 g cukru z waniliąBiałka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.Żółtka utrzyj z 2 łyżkami cukru na kremowa masę. Ciągle ucierając połącz z resztą cukru i następnie z przesianą mąką. Delikatnie wymieszaj z pianą z białek. Przelej do blachy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 - 15 minut w 220 stopniach. Ciasto po wyjęciu z piekarnika przełóż na ściereczkę (papierem do góry), ściągnij papier i przetnij je na pół. Pozostaw do ostudzenia - zajmie to ok 20 - 30 minut.
Kawę zalej wrzącą wodą i przestudź, kiedy ostygnie przecedź i wymieszaj z rumem.Śmietanę ubij z cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
Dodaj ser mascarpone i lekko zmiksuj.
Ciasto nasącz kawą, posmaruj połową kremu, przykryj drugą częścią ciasta i powtórz. Wierzch posyp startą czekoladą. Schłódź.

