Zapraszam na kolejny wypiek z amarula . Tym razem upiekłam ciasto kokosowe. Proste, ucierane ciasto na niedzielę. Dodatek likieru do ciasta podnosi jego smakowe walory. Polecam również zrobienie gotowanej polewy do ciasta, która przypomina kawowąkrówkę.Ciasto kokosowe z amarulaSkładniki:forma o średnicy 28 cm100 g masła100 ml śmietankowegolikieru, u mnie amarula cream2 jajka180 g cukru45 g kokosowych wiórków200 g pszennej mąki1 ½ łyżeczki proszku do pieczeniaPolewa150 ml śmietanki135 cukru1 łyżka masła2 łyżki rozpuszczalnej kawyWyłóż formę pergaminem, dno i boki. Masło rozpuść, dodaj amarula likier i odstaw na bok. Jajka zmiksuj z cukrem na puszysto. Dodaj przestudzone masło i zmiksuj krótko. Wymieszaj mąkę z proszkiem i za pomocą szpatułki lekko wymieszaj z masą. Wyłóż ciasto do formy i piecz na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 180ºC) przez pół godziny. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.Śmietankę, masło i cukier wymieszaj w rondelku i gotuj przez 25 minut. Polewa będzie dosyć gęsta. Dodaj kawę i wymieszaj. Jeśli chcesz aby kasa całkowicie się rozpuściła dodaj kawę na samym początku.Polecane przepisyCiasto bananowe z orzechami pekan i czekoladąUcierana babka cytrynowa z makiemCiasto śliwkowe inaczejKrajanka cytrynowo jogurtowa z kruszonkąCiasto migdałowe z agrestem