ßßß Cookit - przepis na Ciasto kokosowe z amarula

Ciasto kokosowe z amarula

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na kolejny wypiek z amarula . Tym razem upiekłam ciasto kokosowe. Proste, ucierane ciasto na niedzielę. Dodatek likieru do ciasta podnosi jego smakowe walory. Polecam również zrobienie gotowanej polewy do ciasta, która przypomina kawową krówkę.
Ciasto kokosowe z amarula
Składniki:
forma o średnicy 28 cm
100 g masła
100 ml śmietankowego likieru, u mnie amarula cream
2 jajka
180 g cukru
45 g kokosowych wiórków
200 g pszennej mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
150 ml śmietanki
135 cukru
1 łyżka masła
2 łyżki rozpuszczalnej kawy
Wyłóż formę pergaminem, dno i boki. Masło rozpuść, dodaj amarula likier i odstaw na bok. Jajka zmiksuj z cukrem na puszysto. Dodaj przestudzone masło i zmiksuj krótko. Wymieszaj mąkę z proszkiem i za pomocą szpatułki lekko wymieszaj z masą. Wyłóż ciasto do formy i piecz na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 180ºC) przez pół godziny. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
Śmietankę, masło i cukier wymieszaj w rondelku i gotuj przez 25 minut. Polewa będzie dosyć gęsta. Dodaj kawę i wymieszaj. Jeśli chcesz aby kasa całkowicie się rozpuściła dodaj kawę na samym początku.
Polecane przepisy
Ciasto bananowe z orzechami pekan i czekoladą
Ucierana babka cytrynowa z makiem
Ciasto śliwkowe inaczej
Krajanka cytrynowo jogurtowa z kruszonką
Ciasto migdałowe z agrestem
Źródło:http://codojedzenia.pl/ciasto-kokosowe-z-amarula