ßßß
Składniki:200g masła1,5 szkl cukru (np. brązowego, nierafinowanego)1 łyżeczka esencji waniliowej0,5 szkl słodkiej śmietankisok z 2 cytryn (powinno go być ok 1/3 szklanki, jeśli cytryny są małe albo mniej soczyste należy uzupełnić szklankę do 1/3 wysokości wodą)2,5 szkl mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanejotarta skórka z 2 cytrynPrzygotowanie:Sok wlać do garnka, wsypać cukier, dodać masło i podgrzać mieszając, aby cukier się rozpuścił, dodać wanilię. Całość podgrzewać aż będzie mocno gorąca ale nie zagotować.Zdjąć z palnika i dolać śmietankę i skórkę z cytryn, wymieszać i odstawić do wystudzenia.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do wystudzonej bazy i wymieszać.Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Wlać bazę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie ale dokładnie, tak, żeby piana jak najmniej opadła.Piec do suchego patyczka (ok. 55 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 C.Upieczone ciasto pozostawić ok 20 minut w piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić. Wtedy babka nie opadnie.Smacznego :)