Wykonanie

Święta bez tortu? O nie, na pewno nie w moim domu. Tort
migdałowy jest lekki, puszysty i bardzo łatwy w w ykonaniu.Składniki
Biszkopt:- 2 szklanki
mąki pszennej,- 4
jaja,- 0,5 szklanki
cukru,-
olejek migdałowy,- łyżeczka
proszku do pieczenia,- łyżeczka
masła do wysmarowania formy .Poncz:- 0,5 szklanki
cukru,- sok z jednej
cytryny,- 1,5 szklanki słabej
herbaty .K rem:-0,5 szklanki mielonych
migdałów,- opakowanie budyniu
śmietankowego,- 300 ml
mleka,- 2 ły żki
cukru,- 0,5 kostki miękkiego
masła (ok. 100g),-
olejek migdałowy,- 2
żółtka.
Doda tkowo:-
czekolada bia ła,-
czekolada mleczna,-
migdałowe płatki.Wykonanie:
Biszkopt:1. Oddzielam
żółtka od
białek.
Białka ubijam na sztywną pianę, a
żółtka ucieram z
cukrem na gładką masę i łączę z
białkową pianką.2. Dodaję
mąkę, 4-5 kropli
olejku migdałowego oraz
proszek do pieczenia i dokładnie miksuję.3. Masę przelewam do wysmarowanej
masłem tortownicy.4. Piekę 25 minut w temperaturze 170 st. C.Krem1.
Budyń rozpuszczam w 100 ml
mleka. Resztę
mleka zagotowuję z
cukrem. Do gotującego się
mleka dodaję
mleko z rozpuszczonym
budyniem. Mieszam do całkowitego zgęstnienia. Studzę.2.
Masło ubijam na puszystą masę, a następnie, ciągle miksując, dodaję po łyżce schłodzonego budyniu. Pod koniec miksowania dodaję po jednym
żółtku, kilka kropel
olejku migdałowego oraz zmielone
migdały. Krem wkładam do lodówki na ok. 30 min.3.
Biszkopt przecinam na dwa blaty i nasączam ponczem (w herbacie rozpuszczam
cukier i dodaję
sok z cytryny). Na pierwszy blat wykładam grubą warstwę schłodzonego kremu i przykrywam kolejnym blatem. Boki i wierzch
tortu smaruję kremem, a następnie obsypuję startą
czekoladą - białą i
mleczną oraz
płatkami migdałowymi. Na koniec zdobię pozostałym kremem za pomocą szprycy.