ßßß Cookit - przepis na Szybkie ciasto z agrestem i migdałami

Szybkie ciasto z agrestem i migdałami

nazwa

Wykonanie

Mój własny agrest z ogródka! Mamy aż jeden krzaczek, który w tym roku pierwszy raz obrodził i dał około 1,5 kg owoców. Trochę podkradłam do ciasta, a z pozostałym kilogramem Pola siedzi na sofie, wyjada z miski i się krzywi ;-). Placek jest pyszny, mięciutki i ekspresowy do zrobienia (jeśli tylko odpowiednio wcześniej wyciągniemy z lodówki masło). Polecam!
Składniki:
250 g masła
150 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
200 g mąki pszennej
100 g zmielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z jednej cytryny lub pomarańczy
3 łyżki bułki tartej
500 g agrestu, odszypułkowanego
cukier demerara, do posypania (około 3 łyżek)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z migdałami, skórką z cytryny/pomarańczy, odłożyć.
Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Po kolei dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę równomiernie wysypać bułkę tartą. Następnie wyłożyć owoce, jeden obok drugiego, wciskając je do ciasta, by połowa owocu wystawała ponad. Posypać cukrem.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, pokroić na kwadraty.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/szybkie-ciasto-z-agrestem-i-migdalami