ßßß Cookit - przepis na Dundee Cake - szkockie ciasto świąteczne

Dundee Cake - szkockie ciasto świąteczne

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne świąteczne ciasto szkockie i całoroczne ciasto do herbaty, wywodzące się z końca XIX wieku (nazwa pochodzi od szkockiego miasta Dundee). W okresie przedświątecznym dostaniecie je w każdym brytyjskim supermarkecie. Bogate w różne odmiany rodzynków, migdały i skórkę z cytrusów, a bardziej nowoczesne przepisy zawierają również przyprawy korzenne i rum, brandy a zwłaszcza whisky (tylko szkocką!). Mniej bogate niż tradycyjne brytyjskie christmas cake, lżejsze i cieszące się nie mniejszym powodzeniem. W smaku przypomina polskiego keksa. Z przepisu Delii Smith . Warto wypróbować :-).
Składniki:
150 g masła, w temperaturze pokojowej
150 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
175 g koryntek
175 g sułtanek
50 g kandyzowanych wiśni, przekrojonych na pół
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanej
2 łyżki zmielonych migdałów
skórka otarta z 1 niedużej pomarańczy
skórka otarta z 1 niedużej cytryny
około 100 g blanszowanych migdałów (bez skórki)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier, utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać, odłożyć.
W innym naczyniu wymieszać koryntki, sułtanki, kandyzowane wiśnie, kandyzowaną skórkę pomarańczową, zmielone migdały, skórki otarte z cytrusów.
Do masy maślanej wsypać mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką. Dodać odłożone bakalie, wymieszać.
Formę tortownicę o średnicy 18 - 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, spód i boki. Ciasto ostrożnie przełożyć do formy, wyrównać. Na wierzchu, w kształcie okręgów poukładać całe migdały. Należy je położyć lekko na powierzchni surowego ciasta i nie wciskać w ciasto, by nie utonęły w nim podczas pieczenia.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 2 - 2 , 5 godziny do tzw. suchego patyczka (uwaga! należy sprawdzać dużo wcześniej, by ciasto nie było zbyt suche; moje było gotowe mniej więcej po 1 , 5 godzinie). Gotowe ciasto powinno być wypieczone i sprężyste w dotyku. Wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie. Ostudzone wyjąć z formy.
Ciasto bardzo dobrze się przechowuje zapakowane w szczelny pojemnik spożywczy (w chłodzie) i jest lepsze z każdym dniem. Można, a nawet należy je upiec kilka dni przed podaniem.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/dundee-cake---szkockie-ciasto-swiateczne