Wykonanie

Tradycyjne świąteczne ciasto szkockie i całoroczne ciasto do
herbaty, wywodzące się z końca XIX wieku (nazwa pochodzi od szkockiego miasta Dundee). W okresie przedświątecznym dostaniecie je w każdym brytyjskim supermarkecie. Bogate w różne odmiany
rodzynków,
migdały i skórkę z
cytrusów, a bardziej nowoczesne przepisy zawierają również
przyprawy korzenne i
rum,
brandy a zwłaszcza
whisky (tylko szkocką!). Mniej bogate niż tradycyjne brytyjskie christmas
cake, lżejsze i cieszące się nie mniejszym powodzeniem. W smaku przypomina polskiego keksa. Z przepisu Delii Smith . Warto wypróbować :-).Składniki:150 g
masła, w temperaturze pokojowej150 g drobnego
cukru do wypieków3 duże
jajka225 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia175 g koryntek175 g sułtanek50 g kandyzowanych
wiśni, przekrojonych na pół50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej, posiekanej2 łyżki zmielonych
migdałówskórka otarta z 1 niedużej
pomarańczyskórka otarta z 1 niedużej
cytrynyokoło 100 g blanszowanych
migdałów (bez skórki)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło i
cukier, utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.
Mąkę i
proszek do pieczenia wymieszać i przesiać, odłożyć.W innym naczyniu wymieszać koryntki, sułtanki, kandyzowane
wiśnie, kandyzowaną
skórkę pomarańczową, zmielone
migdały, skórki otarte z
cytrusów.Do masy
maślanej wsypać
mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką. Dodać odłożone
bakalie, wymieszać.Formę tortownicę o średnicy 18 - 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, spód i boki. Ciasto ostrożnie przełożyć do formy, wyrównać. Na wierzchu, w kształcie okręgów poukładać całe
migdały. Należy je położyć lekko na powierzchni surowego ciasta i nie wciskać w ciasto, by nie utonęły w nim podczas pieczenia.Piec w temperaturze 160ºC przez około 2 - 2 , 5 godziny do tzw. suchego patyczka (uwaga! należy sprawdzać dużo wcześniej, by ciasto nie było zbyt suche; moje było gotowe mniej więcej po 1 , 5 godzinie). Gotowe ciasto powinno być wypieczone i sprężyste w dotyku. Wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie. Ostudzone wyjąć z formy.Ciasto bardzo dobrze się przechowuje zapakowane w szczelny pojemnik spożywczy (w chłodzie) i jest lepsze z każdym dniem. Można, a nawet należy je upiec kilka dni przed podaniem.Smacznego :-).