ßßß Cookit - przepis na Wigilijna zupa rybna

Wigilijna zupa rybna

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Wspaniała wigilijna potrawa, świetna alternatywa dla barszczu.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
karp 1 kilogramów
marchew 3 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 1 sztuk
por 0,5 sztuk
cebula 0,5 sztuk
czosnek 1, 2 ząbki
liście laurowe 5 listków
pieprz w ziarnach według uznania
sól według uznania
ziele angielskie 6.8 sztuk
woda 2 litrów
śmietana według uznania
Wykonanie:
Do garnka wrzucić oczyszczoną rybę (mogą być same łby i ogony), dodać warzywa w całości, przyprawy i zalać zimną wodą. Zagotować, zmniejszyć temperaturę i gotować na małym ogniu przez ok. 3 godziny. Gdy wywar będzie aromatyczny, przecedzić na sitku do innego garnka, dodać kilka łyżek śmietany do smaku (może być zagęszczona mąką) oraz pokrojoną ugotowaną marchewkę. Podawać z cienkim makaronem.
Uwagi:
Zupę można ugotować również na innej rybie lub kilku rodzajach ryb. Zamiast całej ryby można dać tylko łby i ogony. Wspaniale smakuje również czysty wywar, bez dodatku śmietany.
Autor: Floress
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Wigilia
Zupy
Zupy weg.
Komentarze:
Autor: KASIA
Data: 2010-06-23
zupka rewelacja ja także dodaje troche soku z cytryny i sos rybny PYCHA!!!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6044/Wigilijna-zupa-rybna