Wykonanie
« Powrót  Opis:Wspaniała wigilijna potrawa, świetna alternatywa dla barszczu.Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
karp 1 kilogramów
marchew 3 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 1 sztuk
por 0,5 sztuk
cebula 0,5 sztuk
czosnek 1, 2 ząbki
liście laurowe 5 listków
pieprz w ziarnach według uznania
sól według uznania
ziele angielskie 6.8 sztuk
woda 2 litrów
śmietana według uznaniaWykonanie:Do garnka wrzucić oczyszczoną
rybę (mogą być same łby i ogony), dodać warzywa w całości,
przyprawy i zalać zimną
wodą. Zagotować, zmniejszyć temperaturę i gotować na małym ogniu przez ok. 3 godziny. Gdy
wywar będzie aromatyczny, przecedzić na sitku do innego garnka, dodać kilka łyżek
śmietany do smaku (może być zagęszczona
mąką) oraz pokrojoną ugotowaną
marchewkę. Podawać z cienkim
makaronem.Uwagi:Zupę można ugotować również na innej rybie lub kilku rodzajach ryb. Zamiast całej
ryby można dać tylko łby i ogony. Wspaniale smakuje również czysty
wywar, bez dodatku
śmietany.Autor: FloressZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaWigiliaZupyZupy weg.Komentarze:Autor:
KASIAData: 2010-06-23zupka rewelacja ja także dodaje troche
soku z cytryny i
sos rybny PYCHA!!!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: